Sveriges nya prinsessa ska heta Adrienne Josephine Alice, tillkännagav kungen. Foto: SVT/Kungahuset

Nya prinsessans namn: Adrienne Josephine Alice

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges yngsta prinsessa får namnet Adrienne Josephine Alice och titeln hertiginna av Blekinge.

– Barnet är välskapt och har förvånansvärt mycket mörkt hår, vilket vi naturligtvis tycker är roligt, sade kungen i samband med att namnet tillkännagavs.

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills tredje barn döps till Adrienne Josephine Alice, med Adrienne som tilltalsnamn. Hon får titeln hertiginna av Blekinge. Det är första gången landskapet får en hertig eller hertiginna.

– Det är ett förtjusande namn, säger Barbro Hultman, tidigare mångårig hovreporter, till SVT Nyheter.

Klockan 12.15 hålls en Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan i närvaro av den närmaste familjen och representanter för riksdag och regering.

Prinsessan Madeleine offentliggjorde sin nyfödda dotters namn på Instagram samtidigt som pappa kungen avslöjade namnet för svenska folket. Foto: Prinsessan Madeleine Instagram

Allmänheten kan skicka lyckohälsningar

För de som inte kan eller får vara med går det att lämna sina hälsningar på gratulationslistor i Rikssalen på slottet mellan klockan 13 och 16.

Foto: Christopher O'Neill, Kungahuset

Prinsessan Madeleine födde lillsessan på Danderyds sjukhus klockan 00.41 natten mot fredag. Flickan vägde 3465 gram och var 50 centimeter lång.

Kungaparet är lyckliga över det senaste tillskottet i familjen, och uttrycker sin glädje i ett gemensamt uttalande:

– Vi känner stor glädje för att Prinsessan Madeleine och herr Christopher O'Neill har fått sitt tredje barn, och tacksamhet för att allt har gått väl för både mor och barn. Nu ser vi mycket fram emot att lära känna den nya familjemedlemmen!

Tionde i tronföljden

Pappa Christopher O'Neill var vid prinsessan Madeleines sida under hela förlossningen.

Den första bilden på den nyfödda prinsessan släpptes i fredags. Och på söndagen visade prinsessan Madeleine upp dottern på sitt Instagramkonto, mysandes med storasyskonen, prins Nicolas och prinsessan Leonore.

Flickan hamnar på tionde plats i tronföljden.

Så ser tronföljden ut

  1. Kronprinsessan Victoria  
  2. Prinsessan Estelle  
  3. Prins Oscar  
  4. Prins Carl Philip  
  5. Prins Alexander  
  6. Prins Gabriel  
  7. Prinsessan Madeleine  
  8. Prinsessan Leonore  
  9. Prins Nicolas   
  10. Prinsessan Adrienne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.