Tanja Suhinina säger att det är viktigt att ge sina barn verktyg så de vet var de ska vända sig med frågor. Foto: SVT

Så pratar du om sex med din tonåring

Publicerad

Under den senaste tiden har det blossat upp en diskussion om hur unga har sex, efter vittnesmål om att tonåringar har hårt och ibland våldsamt sex. Tanja Suhinina, leg. psykolog och sexolog, berättar om hur man kan prata om sex med sina barn.

–Det är viktigt att själv fundera på om man har koll på det här. För det har hänt mycket sedan man själv gick till sexualundervisningen. Det kan vara bra att ta reda på ren fakta – vilka preventivmedel som finns, hur stor klitoris är och annat som man kanske inte själv lärt sig, säger Tanja Suhinina.

När det gäller den senaste tidens diskussioner om våldsamt sex, och hur man tar upp det med sin tonåring, understryker hon hur viktigt det är att unga har någon att vända sig till om de inte vill prata med föräldrarna.

–Man får förstå att de kanske inte kommer vilja berätta saker för dig. Så det är viktigt att se till att det finns andra vuxna eller andra källor som dina barn kan vända sig till.

I videon ger Tanja Suhinina tips på vad man ska, och inte ska, göra när man pratar om sex med sina barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.