”Att bli ofrivilligt strypt, slagen i ansiktet eller på andra delar av kroppen, dragen i munnen har vi fått höra om men också att man blir verbalt förnedrad”, säger Ebba Bjelke, som står längst till vänster. På bilden syns Ebba Bjelke, Ebba Carlsson, Linn Englund och Ida Karseland. Foto: Snaf

”Vi har porren som förstahandskälla till sexualundervisning”

Publicerad

Strypsex, verbal förnedring och en press att inte vara “tråkig” i sängen.

Samlag med våldsamma inslag, ofta inspirerade av internetporr, är något som många ungdomar vittnar om enligt Snaf – Sexualkunskapen ni aldrig fick – en ideell förening som startades av gymnasielever som själva tröttnat på skolans bristande sexualundervisning.

Snaf startades av gymnasielever 2018 och är i dag en ideell förening. De arbetar för en bättre sexualundervisning och föreläser och håller workshops i grundskolor och gymnasier. 

Under sina besök i olika skolor får de ofta höra berättelser från framförallt unga tjejer som känner sig tvingade att ha sex på ett sätt som de egentligen inte är bekväma med.

– Vi får höra mycket om press och krav, att det finns enorm press. 15-åriga tjejer berättar att de känner sig tvingade att gå med på strypsex och att bli kallade hora i sängen för att man inte vill uppfattas som tråkig, säger Linn Englund som arbetar i styrelsen för Snaf.

”När skolan misslyckas tar unga till porren”

Snaf uppger att de inte blir förvånade av det uppmärksammade inlägg som sprids i sociala medier, i vilket en barnmorska larmar om att unga tjejer söker vård för smärtor efter vad de beskriver som ”hårt sex”.

– Det är det vi hör precis hela tiden från ungdomar och det är det som är deras vardag, vilket för oss inte är så konstigt eftersom vi har porren som förstahandskälla till sexualundervisning. När skolan misslyckas på den punkten tar ungdomarna till porren som verktyg i stället.

Deras uppfattning är att både killar och tjejer bildar sina förväntningar på vad de ser i pornografin, som ibland innehåller våldsinslag.

– Våldet kan vara fysiskt men också verbalt. Att bli ofrivilligt strypt, slagen i ansiktet eller på andra delar av kroppen, dragen i munnen har vi fått höra om men också att man blir verbalt förnedrad, säger Ebba Bjelke som arbetar i styrelsen för Snaf.

”Vi måste få en bättre sexualundervisning”

Snaf vill att vuxna, både föräldrar och lärare i skolan, pratar mer med barn och unga om porr och samtycke. Framförallt efterfrågar de en sexualkunskap som innehåller mer än bara information om könssjukdomar och hur barn blir till.

– Vi skulle vilja säga till politiker att vi måste få en bättre sexualundervisning nu och det måste finnas ett tydligt sätt för lärare att göra. Annars kommer unga fortsätta ha de här skadliga sexnormerna och det måste förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.