Siffrorna från riksdagsvalet är klara – så blir Hallandsbänken i riksdagen. Foto: SVT

Så röstade Halland i riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet blev vinnaren i riksdagsvalet i Hallands län. Partiet ökade med en procentenhet och får därmed ett mandat, visar siffrorna från riksdagsvalet.

När alla riksdagsröster är färdigräknade i Hallands län visar sig Vänsterpartiet bli en vinnare. Partiet får en ny plats på Hallandsbänken i riksdagen när de landar på sammanlagt 4,8 procent lokalt.

Socialdemokraterna är det fortsatt största partiet bland halländska väljare, men tappar 2,6 procentenheter.

Val 2018 – #dinröst

Moderaterna tappade mest av alla partier, 4,8 procentenheter, men fortsätter trots detta som näst största parti och behåller sina tre mandat.

Statsvetaren Jörgen Johansson analyserar hur det politiska läget kan komma att bli i Halland. Foto: Nadya Norton/SVT/TT

– Halland följer den nationella trenden. Jag tror att både Socialdemokraterna och Moderaterna är nöjda med att få tre mandat vardera. Det är ett bättre utfall än de väntat sig. De kunde ha stannat vid två mandat, säger Jörgen Johansson, statsvetare.

Från 12 till 13 mandat

Sverigedemokraterna ökade mest, 5,8 procentenheter, och får sammanlagt 18,7 procent. Trots ökningen får partiet inga nya mandat, utan behåller sina två mandat sedan tidigare.

Halland går från 12 till 13 mandat i riksdagen – ett nytt mandat som alltså Vänsterpartiet får.

Detta beror på att Halland får tre utjämningsmandat, som finns till för att skapa en bättre proportionell fördelning mellan de olika partierna.

– Ibland har man flyt. Och Halland har flyt när man får tre utjämningsmandat, säger Jörgen Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet