Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man vara rädd? Vad innebär vaksamhet? Hur jobbar polisen mot terror? – Hör polisen om den höjda terrorhotnivån.

Så rustar polisen efter höjda hotnivån: ”För att kunna agera snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Polispatruller försedda med kulsprutepistoler som kör runt i Stockholm med ett enda uppdrag: att gripa in vid terrorhändelse. Det är en av åtgärderna när polisen rustat upp inför det höjda terrorhotet.

Höjningen av terrorhotnivån till en fyra på en femgradig skala innebär att polisen intensifierar åtgärderna för att hindra eventuella terrordåd, särskilt i Stockholm där risken anses som störst.

”Det mest sannolika scenariot skulle vara en ensamagerande gärningsman eller en liten grupp av likasinnade och kommer från den våldsbevakande islamismen. Det går inte utesluta ett mer planerat och välorganiserat attentat men där har polisen goda förutsättningar att detektera och avbryta”, står det i en myndighetshandling som SVT tagit del av.

Fler poliser

För att möta hotbilden ska fler poliser med förstärkningsvapen vara synliga i gatubilden.

– Vi har successivt höjt oss i takt med att hotbilden har eskalerat, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef i polisregion Stockholms antiterrorinsats som fått namnet Doris.

En av åtgärderna är särskilda patruller som ska åka runt i Stockholm, med det uttalade uppdraget att snabbt gripa in vid ett eventuellt terrordåd.

Patrullerna är beväpnade med förstärkningsvapen, kulsprutepistolen MP5, och använder sig av bussar så att minst ett halvdussin poliser kan delta i varje patrull, enligt uppgifter till SVT.

– Det är för att kunna agera snabbt, respondera och ta kontroll över ett område som har blivit utsatt, och framför allt skydda de medborgare som befinner sig i ett sådant område. Och sedan förstås för att i slutändan kunna bekämpa och lagföra en gärningsman, säger Peter Ågren.

Tar kontakt

En annan åtgärd som polisen lägger vikt vid är så kallade Redex-center som är en lokal stab där befattningshavare från både polisen och Säkerhetspolisen tillsammans följer radikaliserade individer.

– Det går ut på att identifiera, att hitta de här individerna på olika sätt, vilket man med olika tekniker och taktiker gör, och sedan följa dem och i vissa lägen faktiskt ta kontakt med dem också, säger Peter Ågren.

Han säger att det än så länge inte dykt upp något konkret hot:

– Det har bara varit de här vaga uttalandena som gör att vi väljer att säga ”lev som vanligt, gör det du brukar, men höj vaksamheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.