Partiledardebatten: Så sade Andersson egentligen

Uppdaterad
Publicerad

Ett S-utspel i av Magdalena Andersson (S) i SVT Nyheter förra veckan vållade heta känslor under dagens partiledardebatt. Men vad sade Andersson egentligen?

Under dagens partiledardebatt hävdade Jan Björklund (FP) att Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson sagt att S vill skära ner tio miljarder på landets myndigheter för att ha råd med andra reformer.

– Tio miljarder som ska skäras på våra myndigheter. Det är inte lite pengar. Massiva nedskärningar väntar, sade Björklund som menade att det bland annat innebar besparingar på två miljarder för Försvarsmakten och 1,5 miljarder på Trafikverket.

Men Mikael Damberg (S) menade att Björklund snarare hänvisade till medias tolkning av Anderssons uttalande än det hon faktiskt sagt. S vill inte alls skära ned tio miljarder på myndigheter hävdade han. Damberg anklagade också Björklund för att ha en ”låg debatteknik”.

– Jag antar att det kommer granskas i efterhand, hon satt i tv och sa detta, svarade Björklund.

Uttalandet ord för ord

Men hur var det då egentligen? Utspelet som de bägge partiledarna hänvisade till var ett nyhetsinslag som SVT Nyheter sände i torsdags. Inslaget handlade om att Socialdemokraterna vill skära ned på myndigheter för att frigöra pengar för andra reformer i kommande mandatperiod.

I inslagets speakertext sade SVT-reportern följande: ”Förhoppningen är att kunna frigöra omkring tio miljarder för att kunna finansiera alla vallöften.”

SVT: ”Hur stora besparingar pratar vi om?”

Magdalena Andersson: ”Det återstår att se, men det vi har sett i Danmark när man har jobbat väldigt aktivt med effektiviseringar, ja då har det handlat om besparingar i tiomiljardersklassen.”

Se uttalandet i sin helhet i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer