Så säger politikerna om en kommunsammanslagning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna Karlskoga och Degerfors var tidigare en sammanslagen kommun och de samarbetar fortfarande på många plan. Nu finns tankarna på nytt om att slå samman de två, men politikerna är oense.

– Om man utvecklar samarbetet med någon kommun i närområdet, och det samarbetet blir stort, så kanske steget att göra en sammanslagning är lätt att ta till slut, säger Karlskogas ordförande i kommunstyrelsen Sven Olov Axelsson (S).

Ledningen i Degerfors är däremot mer skeptisk.

Val 2018 – #dinröst

– Över huvud taget är vi från Degerfors-vänstern väldigt skeptiska till det här, på tron att man löser faktiska problem genom att göra organisatoriska förändringar. Det spelar ingen roll om det är storregioner, länskliniker inom Örebro län, eller, som i det här fallet, kommunsammanslagningar, säger ordförande i Degerfors kommunstyrelse Peter Pedersen (V).

Utredning tillsatt

Mer än varannan person i Sverige bor idag i storstadsområden. De här innebär att små kommuner har svårt att ordna med bra service. Man har helt enkelt inga pengar eller kompetens till att klara sitt uppdrag.

Nu har det tillsatts en utredning för att titta på frågan om en sammanslagning.

– Det kan vara så att kommunsammanslagningar på sina håll kan vara lämpligt, men det kommer förmodligen att krävas helt andra åtgärder för att klara av  framtidens utmaningar, säger Niklas Karlsson som är ordförande i kommunutredningen.

Står inför olika utmaningar

Degerfors tillhörde Karlskoga i början av 1900-talet innan man bröt sig ur, och numera har man ett nära samarbete inom bland annat folkhälsa och skola. Samarbetet mellan kommuner har funnits länge för att minska på kostnaderna, men det finns ett större problem. Om ungefär ett år kommer utredningen vara klar.

– Jag ser positivt på samarbete med kommuner i närområdet. Vi har bra samarbete med Degerfors och grannkommunerna, säger Sven Olov Axelsson.

– Det man ser är ofta att administrationen ökar, antalet chefer ökar, så att det blir inga vinster, säger Peter Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet