Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vännerna till Nytorgsmannens ex-flickvän berätta om planen som ledde till att han åkte fast. Foto: Christoffer Hjalmarsson/Dokument inifrån

Så satte vännerna dit Nytorgsmannen

Uppdaterad
Publicerad

I september 2020 polisanmäldes Nytorgsmannen för andra gången på bara fyra månader. Tina och Ofelia kände en av kvinnorna som anmält honom. Tillsammans gjorde de upp en plan för att få polisen att agera.

– Jag vill att han ska åka fast för antingen det ena eller det andra. Då blev vårt mål att han får åka på narkotikan istället, säger Tina i Dokument inifrån: Nytorgsmannen.

Mellan maj och september 2020 blev den så kallade Nytorgsmannen anmäld av två olika kvinnor. Den första anmälan ledde till vittnesförhör och andra utredningsåtgärder, men det fanns enligt åklagaren inte mycket att gå på.  

– Det enda jag kan göra för att stoppa en pågående brottslighet är att besluta om ett frihetsberövande och det var av olika skäl inte aktuellt. I det här fallet är jag tveksam till om domstolen hade häktat eftersom uppgifterna var så svaga, säger Helena Nordstrand, åklagaren som ledde förundersökningen mot Nytorgsmannen. 

Nytorgsmannen

Den andra anmälan hamnade hos en annan åklagare och hann inte heller leda till någon insats mot mannen. 

Gick på efterfest och ringde polisen 

En av anmälningarna kom från Nytorgsmannens ex-flickvän. När hennes vänner Tina och Ofelia fick reda på vad han hade utsatt henne för, bestämde de sig för att agera. 

– Jag vet hur statistiken ser ut och jag vet hur svårt det är att bevisa en sådan här sak, säger Tina. 

Eftersom de misstänkte att Nytorgsmannen hade tillgång till droger bestämde sig Tina för att gå på efterfest hemma hos honom för att få det bekräftat. Där visade han även upp ett vapen för henne. När hon gick därifrån larmade hon 112. Eftersom ett vapenbrott kan leda till akut fara slog polisen till. 

Fyndet som ledde till dom 

Vapnet visade sig vara ett soft air gun, men polisen hittade även narkotika och hans telefon beslagtogs. Några veckor senare hade mobilen tömts på innehåll och polisen hittade en mängd filmer av sexuella övergrepp på olika kvinnor. Då greps Nytorgsmannen och utredningen trappades snabbt upp. Sen följde en nio månader lång utredning som ledde till att han fälldes för brott mot 19 olika kvinnor. Han dömdes för bland annat våldtäkt i de båda fallen som anmäldes under 2020, innan mobilfyndet. 

Hade han ertappats för den här brottsligheten även om narkotikabrottet inte hade funnits med i bilden? 

– Det är tveksamt faktiskt om han hade gjort det. Det är ju beklagligt och förskräckligt. Jag kan inte säga annat, säger åklagare Helena Nordstrand. 

Se hela Dokument inifrån: Nytorgsmannen på SVT Play eller i SVT1 klockan 21:00. 

Behöver du hjälp? Hit kan du vända dig

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet