Christer Kax Sundberg (L) och Anton Berglund (SD) om hur deras respektive parti vill förbättra folkhälsan i Sörmland. Foto: SVT

Så ska politikerna förbättra folkhälsan

Publicerad

Nedan ser du hur respektive landstingsparti vill förbättra folkhälsan i Sörmland så att landstinget når målet om att bli Sveriges friskaste län 2025.

Landstinget Sörmland styrs av koalitionen S, L, C och MP.

I klippet ovan ger Christer Kax Sundberg (L) och Anton Berglund (SD) sina lösningar på hur deras respektive parti ska förbättra folkhälsan.

Val 2018 – #dinröst

Monica Johansson (S):

– Utveckla samarbetet med länets kommuner och frivilligorganisationer. Införa screening för osteoporos och hörselnedsättning, införa seniorvaccin, utöka Sörmlands hälsoprogram till att gälla även 70-åringar, rökavvänjning för blivande föräldrar och förebyggande insatser mot fetma samt hälsoskola för nyanlända.

Mattias Claesson (C):

– Det handlar självklart om information och kunskapsspridning. Särskilt utsatta grupper behöver vi jobba med intensivare, till exempel barn och föräldrar där vi kan använda våra familjecentraler. Vi vet att man är som mest påverkansbar när man är småbarnsförälder och då är det viktigt att redan där börja prata om de här frågorna. Jag är stolt över att vi i landstinget har börjat med hälsoundersökningar för 40-, 50- och 60-åringar. De går säkert att utveckla ännu mer.

Anna Wåhlström (MP):

– Miljöpartiet är i hög grad ett folkhälsoparti och vi vill arbeta bort de strukturer som vi vet skapar ohälsa. Det innebär inte bara att vården ska vara jämlik utan även att samhället ska planeras så att det främjar hälsa och hälsosamma levnadsvanor. Allt från satsningar på till exempel utbyggda utomhusgym och cykelbanor till barns och ungas utbildning, vilket vi vet tenderar att påverkar deras framtida hälsa, ser vi som folkhälsosatsningar vi kommer fortsätta driva på. Förebyggande och hälsofrämjande vård ska erbjudas. Vi är väldigt glada över att ha drivit igenom avgiftsfri primärvård och extra satsningar på hälsotorg, samt dietister och rökavvänjare på våra vårdcentraler. Så att alla sörmlänningar kan få hjälp med sina levnadsvanor.

Magnus Leivik (M):

– Sjukvården har en jätteviktig del i det, men både stat, kommun och andra organisationer kan hjälpa till. Sjukvården har definitivt en viktig roll när det gäller att informera och uppmuntra människor till att leva ett hälsosammare liv. Där behöver vi ställa om hela sjukvården, för i dag tycker man att det som händer utanför sjukvårdens väggar har vi inget med att göra. Hur människor lever sina liv är inte vårt ansvar. Men jag ser att vi har en roll att spela i att informera, entusiasmera, engagera och förklara för människor vad som är ett bra eller bättre sätt att leva.

Jonas Lindeberg (VfP):

– Vi tycker att det är jätteviktigt att stoppa rökningen. Det är sant att vi har en stor andel rökare i Sverige, men den har minskat. Man har lyckats genomdriva rökminskningskampanjer. Inom slutenvården är vi ganska duktiga på att ta tag i de patienter som haft hjärtinfarkter eller stroke och få dem att sluta röka. Där ska vi fortsätta att göra ett bra arbete med de rökavvänjare som finns inom både slutenvården och primärvården. Men man måste också ha ett samarbete med kommunerna så att folk inte börjar röka.

Lotta Back (V):

– Primärvården behöver få mer resurser för att arbeta förebyggande med hälsa. Vi vill fortsätta att ha avgiftsfri primärvård. Hälsoskola för nyanlända och hälsosamtal är bra exempel på verksamheter som kan utvecklas. Vår egen personal behöver vi också satsa på för att vara en attraktiv arbetsgivare och för att personalen ska må bra.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD):

– Hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. Barnhälsovården (BVC) behöver förstärkas för att främja hälsan hos barn och öka kunskapen hos föräldrar om vikten av kost och rörelse hos barn. Familjecentraler ska finnas i alla kommuner. Vi vill inrätta en Barn- och Ungdomshälsa som ansvarar för barn mellan 7 och 17 år, som barn och föräldrar kan vända sig till utan krångel. Elevhälsan behöver mer resurser i skolan och att utöka idrottstimmar i skolan bidrar till ökad hälsa hos barn och bättre skolresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet