Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan ”magiska svampar” hjälpa mot depression – och vilka är riskerna med behandlingen? Hör vad forskarna bakom studien kommit fram till. Foto: TT/SVT

Psykedelika kan bli en del av depressionsvården

Uppdaterad
Publicerad

I svampen toppslätskivling finns det psykedeliska ämnet psilocybin. Just nu pågår en svensk studie där man undersöker om en syntetisk variant av ämnet kan vara en lämplig metod för att behandla depression.

– De studier som redan finns talar starkt för att det finns en effekt, säger Mikael Tiger, docent vid Karolinska institutet.

I den svenska studien har man studerat två patientgrupper. En grupp har fått terapi och placebo och en grupp har fått terapi i kombination med syntetisk psilocybin.

– Det finns en idé om att psilocybin ökar antalet av synapser i hjärnan, säger Mikael Tiger.

Att använda sig av psykedelika inom depressionsvården är inte helt främmande och heller inte helt oproblematiskt. Efter årsskiftet kommer studiens resultat att publiceras.

Hör forskaren berätta mer om behandlingsmetodens risker och möjligheter i klippet ovan – eller se hela avsnittet om tre framsteg på medicinfronten på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.