SVT och DR har tillsammans tittat på hur uppfattningar om bland annat sexism och jämställdhet skiljer sig mellan länderna. Foto: TT

Så skiljer sig dansk och svensk syn på jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

När det handlar om feminism, sexism och jämställdhet skiljer sig danskars och svenskars uppfattningar åt en hel del. Till exempel tycker betydligt fler svenskar än danskar att sexism är ett generellt problem i kvinnors vardag, visar en undersökning som DR och SVT Debatt låtit göra.

Undersökningen, som baseras på drygt 4.000 intervjuer med danskar och svenskar över 18 år, visar också bland annat att fler svenskar än danskar uppfattar sig själva som feminister och att fler svenskar tycker det är orättvist att kvinnors lön i genomsnitt är lägre än männens.

På frågan om huruvida kvinnor är förtryckta i deras respektive länder, anser något fler svenskar än danskar att så är fallet. Något fler danskar än svenskar anser också att politikerna har tillräckligt fokus på jämställdhet mellan könen i deras land.

Danmark: Fåtal ser problem med sexism

En av undersökningens totalt 15 frågor lyder: ”I vilken grad menar du att sexism är ett generellt problem i kvinnors vardag?”

Här svarar bara 4 procent av danskarna ”I hög grad” mot 22 procent av svenskarna. 29 procent av danskarna svarar ”I någon grad” mot 43 procent av svenskarna. 36 procent av danskarna svarar ”I låg grad” mot 18 procent av svenskarna och 10 procent av danskarna svarar ”Överhuvudtaget inte” medan bara 5 procent av svenskarna ger det svaret.

Fler svenskar ser sig som feminister

På frågan ”I vilken grad uppfattar du dig själv som feminist?” så är det enligt undersökningen betydligt fler svenskar än danskar som ser sig själva som feminister. 18 procent av svenskarna svarar ”I hög grad” medan bara 5 procent av danskarna svarar så. 34 procent av svenskarna svarar ”I någon grad” mot 22 procent av danskarna. På svarsalternativet ”I låg grad” skiljer inte lika mycket mellan länderna – 19 procent av svenskarna svarar så, mot 22 procent av danskarna. 21 procent av svenskarna svarar ”Överhuvudtaget inte” medan hela 38 procent av danskarna svarar så.

Löneskillnader: Fler i Sverige ser orättvisa

När det gäller löneskillnader mellan kvinnor och män, ger 77 procent av svenskarna svaret ”Helt enig” på påståendet ”Det är orättvist att kvinnors lön i genomsnitt är lägre än männens”. Medan 56 procent av danskarna tycker så.

21 procent av danskarna svarar ”Delvis enig” mot 11 procent av svenskarna. På svarsalternativen ”Delvis oenig” och ”Helt oenig” skiljer det inte så mycket – 5 procent av danskarna och 3 procent av svenskarna svarar ”Delvis oenig”, 4 procent av danskarna och 3 procent av svenskarna svarar ”Helt oenig”.

”Hen” inte populärt i något av länderna

Det lilla ordet ”hen” har också fått en egen fråga i undersökningen. Och det verkar inte vara särskilt uppskattat i något av länderna. ”Hur enig eller oenig är du med följande påstående: Vi bör använda ordet ”hen” mer i Danmark/Sverige?”

Av danskarna är det endast två procent som svarar att de helt eniga med påståendet, lika få anger att de är ”delvis eniga”. Något fler svenskar verkar gilla ordet – 7 procent svarar ”helt enig” och 6 procent svarar ”delvis enig”. Medan 70 procent av danskarna och 61 procent av svenskarna svarar ”helt oenig”.

Mer om ämnet i kvällens Debatt klockan 22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.