Näthandel har blivit en allt större orsak till skulder, i takt med att det blivit vanligare. Foto: Marcus Ericsson/TT

Så drar unga på sig skulder

Uppdaterad
Publicerad

Avgifter för körkort, shopping på nätet och mobilräkningar som skjuter i höjden hör till de vanligaste orsakerna till att unga vuxna drar på sig skulder.

Allt fler ärenden hamnar hos Kronofogden på grund av att unga vuxna inte har betalat sina fakturor i tid. Bara i år har myndigheten tagit emot över 21 000 ärenden om obetalda fakturor mot personer i åldrarna 18-20 år.

– Vi kan också se att det ökar med åldern. Det är fler ansökningar mot 19-åringar än mot 18-åringar, och det är fler mot 20-åringar än det är mot 19-åringar, säger Kim Jonsson som jobbar med det förebyggande arbetet på Kronofogden.  

Körkort och mobil stora fällor

Myndigheten har tagit fram statistik på vilka som är de vanligaste obetalda fakturorna i åldersgruppen. För 18-åringar är det avgifter för körkortsprov som är den största fällan, medan det hos 19-åringar är shopping på nätet. Telefonräkningar är den största boven för 20-åringar.

– Det är alarmerande att så många hamnar i en ekonomisk uppförsbacke så tidigt i vuxenlivet. Det kan leda till betalningsanmärkningar och det stänger många dörrar, till exempel när det gäller att ta lån för att ordna bostad, säger Kim Jonsson.

”Vet inte om konsekvenserna”

Många får överta ansvaret för sin egen ekonomi när de fyller 18 år. Kim Jonsson menar att många unga inte har en tillräckligt bra kunskap för att ta ett sådant ansvar.

– De vet hur de ska klicka hem varor på nätet, men inte vad som blir konsekvenserna om man betalar för sent, säger Kim Jonsson.

Hon har sett att näthandel har blivit en allt större orsak till skulder, i takt med att det blivit vanligare. Nu har myndigheten tagit fram ett läromedel – ”Skuldkollen” – som riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet.

– När vi har träffat ungdomar har vi förstått att det är ganska varierat vad man har för ekonomiska kunskaper. Vissa har koll, och andra har det inte. Vi tycker att alla ska få ha den kollen, säger Jonsson.

Vad är ett betalningsföreläggande?

Ett betalningsföreläggande är ett kravbrev som Kronofogden skickar ut gällande en obetald skuld. Den part du är skyldig pengar kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Kronofogden kan då fastställa skulden.

Antalet ansökningar om betalningsföreläggande mot personer i åldrarna 18-20 år, för perioden januari-oktober:

2015: 18 907

2016: 18 003

2017: 18 255

2018: 21 197

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.