Så skyddar du barnen från porrsajter

Uppdaterad
Publicerad

Barn i skolåldern använder sociala nätverk, chattar och telefonkonferenser i allt högre utsträckning. De kan hetsa varandra i lekar som verkar oskyldiga och skicka länkar till varandra som leder till allt grövre innehåll.

När barnen får en egen dator uppkommer snart frågan om hur man ska lyckas skydda dem från den grova hårdporren och brutala våldssajter på nätet.

Många barn kan ta mycket illa vid sig efter att ha råkat klicka på en länk till exempelvis hårdporr. Det finns också många andra sajter med våldsinnehåll som kan ha kraftigt negativa effekter på barn, även om de kanske inte upplever det så själva just i ögonblicket.

Gratis knep

Många företag riktar sig just till den här marknaden. Det finns många olika kommersiella program som hjälper föräldrar att skydda sina barns datorer, men det gemensamma hos dem alla är att de kostar pengar och att de gärna trasslar in sig i datorns operativsystem och försöker sälja på användaren fler närliggande tjänster.

Men istället för att köpa ett dyrt månadsabbonemang som ständigt pockar på uppmärksamhet och försöker ta betalt för uppgraderingar så kan man genom ett litet knep i datorns inställningar få ett i princip lika bra skydd alldeles gratis.

DNS-servern

Genom att byta ut DNS-server adressen i datorns internetinställningar så skickas alla webbförfrågningar via en speciell DNS-server där olika filter kan aktiveras.

Flera aktörer erbjuder sådana här DNS-servrar som är förkonfigurerade att dels blockera porrsajter och dels sajter som ”fiskar” efter lösenord och luras på andra sätt.

Det är gratis att använda servrarna och utan att man behöver skapa något konto så spärras de flesta porrsajter på nätet. Den som vill kan också skapa ett konto på DNS-server-företagets hemsida för att köpa extratjänster och i detalj styra vilken typ av sajter som tillåts på datorn.

Så här gör du (det kan ta en liten stund innan inställningarna får effekt):

Windows:

1. Hitta dina internetinställningar via kontrollpanelen, som du hittar på start-symbolen i nedre vänstra hörnet.

2. Hitta din internetuppkoppling och klicka på ”egenskaper”. Det ser lite olika ut beroende på vilken version av Windows man använder. I XP heter panelen exempelvis ”Nätverksanslutningar”. Där hittar man en lista på anslutningar. Dubbelklicka på den som är aktiv, välj ”egenskaper” och sedan Internet Protocol och ”egenskaper” igen.

3. Markera ”Internet Protocol Version 4” och klicka på ”egenskaper”.

4. Klicka ur automatisk DNS, och välj istället manuell DNS.

5. Fyll i två DNS-adresser (se längre ner).

6. Klicka OK och stäng ner alla fönster.

7. Starta om datorn.

Mac:

1. Öppna inställningar och klicka på Nätverk.

2. Välj den aktiva anslutningen i listan till höger (den som är grön).

3. Klicka på ”avancerat” och välj sedan fliken ”DNS”.

4. Klicka på ”+” längst ner till vänster i fönstret och lägg till två DNS-adresser (se nedan).

5. Klicka OK och stäng ner inställningarna.

Vi har testat flera DNS-filter. De två här nedan (OpenDNS och NortonDNS) fungerar bra. Båda kommer från kommersiella bolag som har nytta av informationen de får genom att erbjuda en DNS-server. Sådan information är värdefull och säljs ofta vidare.

De kan också tjäna på att göra reklam på själva sidan som man som användare får upp när man skriver in en blockerad adress (men ingen av tjänsterna gör det just nu, förutom reklam för egna tjänster).

DNS-adresserna

Här är DNS-adresserna. Den första är den primära och den andra är en alternativ server-adress utifall att den primära går ner av någon anledning. Ange alltså båda adresserna.

OpenDNS: 208.67.111.123, 208.67.222.123

NortonDNS: 198.153.192.60, 198.153.194.60

Mer utförliga instruktioner finns på respektive företags webbsidor: Norton och OpenDNS. (Länkar: https://dns.norton.com/dnsweb/dnsForHome.do och http://www.opendns.com/home-solutions/parental-controls/)

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.