Vintern slog till igen. Delar av landet gick från sol och mild sommarvärme till snöfall och frostnätter. Många fruktträd klarar de tvära kasten men blommande körsbär och äpple kan ta stryk. De pollinerande insekterna, främst bin och humlor, slutar helt enkelt att jobba.
-Körsbärsträd blommar inte så länge – de har några dagar på sig. Och om insekterna skräms bort av vädret kan man bli utan frukt. Sedan går man runt på hösten och funderar över varför frukten aldrig kommer, säger Maj-Lis Pettersson, hortonom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Hon varnar också för ivriga inköp av sommarblommor som tidigt saluförs i plantbutiker, trots risken för frostnätter även i maj.
-Vi kan ha frostnätter i juni. Man måste vara realistisk, säger Maj-Lis Pettersson.
Hennes råd är att försöka ta in sommarblommorna på natten eller täcka rabatter och krukor med fiberduk. De tidiga bären, smultron och jordgubbar, hör också till de sårbara som behöver ett skyddande täcke mot minusgrader.
-De är hyperkänsliga för frost. Den blomma som fryser och blir svart i mitten ska plockas bort. Här blir ingen frukt.
TT
Så slipper du frostskador
Penséer och lökväxter hör till de frosttåliga och mer säkra korten under maj.
Om temperaturen kryper ned mot 1-2 minusgrader räcker det med att täcka rabatter och krukor med en fiberduk. Sommarväxter kan också bäras in över natten vid frostvarning, men bör stå utomhus dagtid, eventuellt under fiberduk.
Många plantbutiker lanserar sommarblommorna tidigt på våren – glöm inte bort att många sorter inte klarar en frostnatt.
Järnnätter kallas de enstaka frostnätter som kan förekomma ända in på försommaren. Snö i maj förekommer också, då och då.
Odla nu, SMHI och SLU (TT)