Polisens tre tips för hur du bäst kan skydda ditt barn från grooming. Foto: SVT

Så skyddar du ditt barn från grooming

Uppdaterad
Publicerad

Det finns saker man som förälder kan hålla koll på när det kommer till ens barn agerande och riskerna för att utsättas för grooming. Polisens utredare Eva Thored på polisregion mitt listar.

Under 2018 fick polisen in 10 000 tips om misstänka sexövergrepp på barn, vilket är rekordmånga. För att undvika att ditt barn drabbas finns det flera tips du kan använda för att se till att ditt barn inte utsätts för grooming.

Grooming är en brottslig handling och innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp eller försöka få avklädda bilder. Enligt polisen sker vid grooming oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser.

Hit kan du vända dig

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars ring 114 14.

Misstänker du att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information om grooming eller sexualbrott finns det bland annat hos Rädda Barnen. I deras handbok #nätsmart hittar du tips och råd om hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet.

Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp:

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Fler ställen du kan vända dig till:

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn (ATSUB)

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

Brottsofferjouren

Ungarelationer.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.