Foto: AP/TT

Så ställer riksdagspartierna till en legalisering av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö hålls under lördagen en konferens i syfte att verka för legalisering av cannabis, men var står riksdagspartierna i frågan? SVT Nyheter kollade hur de ställer sig till en legalisering av cannabis.

Vänsterpartiet

– Det är vi inte för. I dag ser man inte konsekvenserna av det. Den dag det är utvärderat och det funkar jättebra kanske partierna ställer sig annorlunda till det, men i dagsläget är det nej, säger Vänsterpartiets hälsopolitiske talesperson Karin Rågsjö.

Socialdemokraterna

– Vi ser inte någon anledning att se över nuvarande lagstiftning. Vi är emot en legalisering av cannabis, säger Peter Liljeros, pressekreterare på Socialdemokraterna.

Miljöpartiet

– Missbruk orsakar enorma kostnader för samhället och stort lidande för människor som drabbas. Miljöpartiet vill inte legalisera cannabis eller andra droger. Vi vill förbättra stödet till och vården av missbrukare, liksom det förebyggande arbetet, skriver Miljöpartiets socialpolitiske talesperson Stefan Nilsson.

Centerpartiet

– Absolut nej, en legalisering kommer att öka användningen, säger Centerpartiets talesperson i sociala frågor Anders W Jonsson i en kommentar.

Men Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) har en annan ställning i frågan. De skriver att ”cannabis bör regleras och beskattas på ett liknande sätt som alkohol”.

Liberalerna

– Nej, vi vill absolut inte legalisera cannabis. För att beroende ska kunna förebyggas, motverkas och behandlas behöver hela kedjan, från produktion via langning till bruk, vara olaglig. Beroendevården behöver bli mer tillgänglig, skriver Liberalernas pressekreterare Gustav Georgson i en kommentar.

Liberalernas ungdomsförbund (LUF) har inte heller samma linje som moderpartiet. LUF är för en avkriminalisering av cannabis.

Moderaterna

– Narkotika, och cannabis, utgör ofta huvudinkomsten för kriminella gäng i utsatta områden. Därför är det extra angeläget att användandet och försäljningen bekämpas. Moderaterna står bakom en fortsatt restriktiv narkotikapolitik och vill ej se en legalisering, skriver Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Kristdemokraterna

– Vi vill absolut inte ha någon legalisering av cannabis. Cannabis har en väldigt skadlig inverkan, inte minst för unga personer, säger Kristdemokraternas Emma Henriksson, ordförande i riksdagens socialutskott.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är inte för en legalisering av cannabis enligt partiets pressjour. De förespråkar en restriktiv drogpolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.