Forskaren om svarta vaccinköp: ”Rationalitet sätts åt sidan”

Uppdaterad
Publicerad

Att människor har en principiell ståndpunkt mot illegal vaccin- och läkemedelshandel hindrar inte att de hittar argument för att göra undantag för sig själva.

– Människor är bra på att förhandla med sig själva och finna en legitimitet och rationalitet i det vi gör, säger etnologiprofessorn Susanne Lundin.

Internationellt finns redan en svart marknad för covidvaccin och förfalskade produkter som utger sig för att vara vaccin. Det handlar dels om en kriminell produktion av falska vaccin och att legala vaccin stjäls. Risken är stor att det också kommer att nå svenskar som vill köpa produkterna för att få vaccin innan det är deras tur, menar Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet.

– Är desperationen och rädslan för att bli sjuk tillräckligt stor så tror jag att många kommer att göra det. Man köper ju inte läkemedel för att man tror att de är förfalskade utan för att man tror att det är en produkt som man hoppas skyddar, säger Susanne Lundin.

Coronapandemin

Andra mediciner köps svart

Hon drar paralleller till läkemedel som i dag finns på den svarta marknaden och som importeras illegalt till Sverige. Till exempel preparat som är eller utgör sig för att vara potenshöjande, bantningspiller, antidepressiva eller antibiotika.

– Tittar vi på andra mediciner som cirkulerar utanför den etablerade hälso- och sjukvården så har många undersökningar visat att folk i Sverige köper det och är ute på riskabla sajter.

Problemen är flera med agerandet, utöver att man bidrar till kriminell verksamhet så innebär det en stor personlig risk – vid biverkningar står man inte bara utan medicinskt och ekonomiskt skyddsnät, det finns också en risk att smitta andra i tron att själv vara skyddad, menar Susanne Lundin.

”Bra på att förhandla med sig själva”

Hennes forskargrupp vid Lunds universitet har genom Sifo-undersökningar undersökt hur svenskar ställer sig till läkemedel som utger sig för att ge skydd mot covid-19, hur de söker på nätet och om de då är på sajter som kan vara illegala  – som inte har den certifierade EU-loggan. I den senaste undersökningen som gjordes i januari ställdes också frågor om vaccin.

Att ha en principiell ståndpunkt mot kriminella verksamheter hindrar inte att människor tänker annorlunda när det gäller sin egna privata hälsa.

– Det kan jämföras med medicinsk turism, det här är ett slags medicinsk turism som sker digitalt. När det gäller allt från stamcellsturism till organhandel, så går man in i det för sitt eget behov, kanske är personen själv eller dess barn sjukt, säger Susanne Lundin.

– Då sätts de vanliga rationaliteterna åt sidan. Människor är bra på att förhandla med sig själva och finna en legitimitet och rationalitet i det vi gör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet