Polisen: Erbjudanden om privata vaccin är falska

Publicerad

Vaccinbedragare försöker slå mynt av den extrema efterfrågan genom att erbjuda covidvaccin svart. Men bakom de allra flesta erbjudanden finns det inga verksamma vaccin menar polisen och Läkemedelsverket.

– Läkemedelsbranschen i Europa har oerhört bra kontroll och alla andra som försöker sälja vaccin är någon typ av bedrägeri som man inte ska nappa på, säger Per Engström, polisens samordnare under pandemin.

Enligt svenska Läkemedelsmyndigheten är kontrollen över leveranskedjorna av covid-19-vaccin i Europa god, de har daglig kontakt med europeiska myndigheter och länder om händelser kring läkemedel och eventuella förfalskningar.

– Just nu har vi inga indikationer på att det finns Sverige. Men beställer någon på nätet så kan det vara var som helst ifrån, det finns alltid risker med det. I bästa fall har de ingen effekt, i värsta fall är de något helt annat, säger Virve Reiman Suijkerbuijk, chef på inspektionsenheten på Läkemedelsverket.

Coronapandemin

Finns på nätet

I december varnade Interpol och Europol sina medlemmar att vara på sin vakt för vaccinerbjudanden. Sådana har riktats mot vården i flera delar av Europa, men hittills har det inte lett till att något land eller region köpt vaccin som visat sig vara falskt, enligt EU:s antibedrägerienhet.

I Sverige förekommer det bedrägeriförsök där framförallt äldre personer erbjuds plats i vaccinkö om de lämnar ifrån sig sina bankuppgifter, uppger Per Engström, polisens samordnare under coronapandemin.

– Risken finns att man får erbjudanden från kriminella konstellationer. Rådet från oss är att sitta lugnt i båten och invänta sin tur, säger Per Engström.

Om man vet vad man letar efter går det att hitta vaccinerbjudanden från kriminella aktörer på nätet, enligt Cecilia Fant på internationella säkerhetsorganisationen PSI.

– De anpassar sig ju efter marknaden. Det är ju behovet som styr och nu letar ju folk efter det här. Folk letar efter vaccinet, säger hon till Ekot.

Försöker infiltrera 

Mexikanska myndigheter bekräftade i januari att de känner till att kriminella upprättat labb för att tillverka falska covidvaccin runt om i landet. Samtidigt finns det risk att den organiserade brottsligheten försöker infiltrera leveranskedjorna.

– Vi är hemliga med hubbarna dit vaccinerna kommer så man inte utsätts för stölder där. Det ska vara låst och under kontroll hela tiden, säger Virve Reiman Suijkerbuijk.

På grund av stöldriskerna betonar Läkemedelsverket vikten av att alla ampuller förstörs efter att de injicerats.

– Det är viktigt att bevaka produkten ända till slutet, säger Virve Reiman Suijkerbuijk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet