Polisen vill förtydliga att ingen från vården kommer att kräva att du lämnar ut siffror från din bankdosa eller loggar in med bank-id om ni inte kommit överens om det. Foto: SVT/TT

Polisens nya varning till äldre om vaccinbedragare

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att allt fler personer erbjuds vaccin mot covid-19 befarar nu polisen att fler kommer att råka ut för bedragare. Nu går polisens bedrägerisektion ut och uppmanar äldre till försiktighet om någon kontaktar dem.

Bedragarna är snabba med att anpassa sina tillvägagångssätt efter vad som händer i samhället. Därför väntar sig polisen fler försök till bedrägerier i takt med att allt fler erbjuds vaccin mot covid-19. Och bedragarna riktar ofta in sig på äldre.

– Äldre personer har ofta stort förtroende för myndigheter och i det här fallet sjukvården. Detta utnyttjar bedragarna för att förmå den äldre att logga in med bankdosa eller bank-id, säger Anna-Karin Kjellgren som är brottsförebyggare på bedrägerisektionen region Väst i ett pressmeddelande.

Tusentals bedrägerier

Under 2020 anmäldes nästan 47 000 bedrägerier till polisen i region Väst.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om 92-åriga Hervor Niklasson i Göteborg. I januari blev hon uppringd av en falsk sjuksköterska som erbjöd sig att komma hem till henne och informera om coronavaccineringen.

Det slutade med att Hervor blev svårt slagen i ansiktet och bedragaren rusade ut med guldsmycken värda tiotusentals kronor. Några veckor senare greps en man misstänkt för det grova rånet mot Hervor. 

Fruktar ökning

Hittills i år har polisen fått in ett fåtal anmälningar om den här typen av bedrägerier, men nu befarar man att det kan bli en ökning när fler ska vaccineras.

– Vi ber därför alla att tala med vänner och äldre anhöriga om att aldrig logga in på någon annans uppmaning eller lämna ut uppgifter till någon som kontaktar dem, säger Anna-Karin Kjellgren.


I klippet nedan kan du se 92-åriga Hervor berätta om när hon rånades i sitt eget hem:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Start klippet för att höra 92-åriga Hervor Niklasson berätta om hur hon välkomnade och släppte in mannen i sitt eget hem – för att sedan bli rånad och blåslagen. Foto: SVT

Inför vaccinationen mot covid-19 är det främst två saker att tänka på för att inte råka ut för bedrägeri:

  1. Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.
  2. Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din bankdosa eller loggar in med bank-id.

    Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer