Så svarar försäkringsbolaget på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Försäkrings AB Bostadgaranti vill inte ställa upp på en intervju för att svara på kritiken mot deras hantering av familjen Macmillers mögelskadade hus. Här är deras mejlsvar.

I Plus den 10 mars möter vi familjen Macmiller som inte fått ersättning för sitt mögelskadade hus, trots att de har en byggfelsförsäkring hos Försäkrings AB Bostadsgaranti. Företaget vill inte ställa upp på en intervju utan mejlar istället Plus. Här är deras mejlsvar.

Byggfelsförsäkringen grundas på lagen om byggfelsförsäkring (1993:320). Av lagen framgår att det var obligatoriskt med byggfelsförsäkring bl.a. vid nyproduktion/uppförande av byggnad för permanent boende.

Av till oss inkomna ansökningshandlingar som ligger till grund för försäkringens tecknande framgår att uppförandet är anmält som en nyproduktion, innebärande att entreprenaden omfattar nytt material, utförande och konstruktion. Detta är osant. På underlaget görs riskbedömningen vilken ligger grund till för eventuellt tecknande av en försäkring.

Om de oriktiga uppgifterna avseende grundens ålder, vilken enligt expertutlåtande härrör från slutet av 1950-talet, och dess beskaffenhet varit kända hade försäkring inte tecknats med hänsyn till skaderisken.

Det ovanstående innebär att skada på själva byggnadskonstruktionen orsakad av den gamla icke försäkringsbara grunden inte omfattas eftersom sambandet mellan fel/skada ska kopplas till arbetena vid den tidpunkt då entreprenaden utfördes.

Det åtgärdsförslag som gavs av oss var förmedlat innan det framkom att försäkringen var meddelad på oriktiga grunder.

I förevarande fall föreligger inget byggfel i försäkringsrättslig mening, däremot enligt vårt förmenande ett s.k. dolt fel i fastighet enligt Jordabalkens regler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.