Följ med Plus och byggexperten hem till Mads och Madeliene Macmillers mögelskadade hus ute på den skånska landsbygden. Foto: SVT

Drömhuset var fullt av mögel

Uppdaterad
Publicerad

En läckande diskmaskin avslöjade att drömhuset var ett fuskbygge fullt av mögel. Men trots att huset var försäkrat mot byggfel så vägrar försäkringsbolaget att ersätta.

När Madeliene och Mads Macmiller köpte sitt drömhus 2009 i Allerum, norr om Helsingborg, var det knappt ett år gammalt och besiktigat bara ett halvår tidigare. Men när diskmaskinen några år senare började läcka vatten upptäckte man att grunden på huset var full av mögel.

För att ta reda på vilket skick huset lät familjen göra flera undersökningar av både grunden och väggarna. Utredningen visade att bottenplattan dels var för tunn men också att den var begagnad från ett tidigare hus som var över 50 år gammalt. Utredningen visade också den mögliga grunden har orsakats av att bottenplattan är för tunn och saknar isolering.

– Det var jättejobbigt att få veta att det var något allvarligt fel på huset men då trodde vi att det skulle åtgärdas, säger Madeliene Macmiller.

”Inte säkert att huset går att rädda”

Plus lät en oberoende byggexpert från Sveriges tekniska forskningsinstitut att titta på huset för att få ytterligare ett expertutlåtande. Han menar att grunden måste bytas ut och att risken finns att huset inte går att rädda.

Familjen har valt att flytta ut från huset på grund av de omfattande mögelskadorna och har idag dubbla hyror.

– Med tanke på den lukt som finns i huset så tycker jag det är ett bra beslut, säger Anders Jansson, teknisk magister på Sveriges Forskningsinstitut och specialist på fukt- och mögelskador.

Försäkringsbolaget vägrar ersätta

Huset har en byggfelsförsäkring hos Försäkrings AB Bostadgaranti (FABO) som ska täcka byggfel och dolda fel under de 10 första åren. Men trots det så vägrar FABO att ersätta familjen för skadorna. De vill heller inte ställa upp på en intervju med Plus men svarar i ett mejl där de menar att det inte handlar om ett byggfel utan ett dolt fel och att husägarna istället ska driva en rättslig process mot den förre ägaren.

Men beslutet kritiseras av Konsumenternas försäkringsbyrås jurist Peter Stark som menar att försäkringsbolaget helt och hållet ska ersätta familjen för skadorna på huset.

– Det är exakt de här felen som försäkringen ska täcka, menar Peter Stark.

Läs mer:

Här är FABO:s fullständiga mejlsvar

Se hela inslaget i Plus den 10 mars, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.