Per Bolund/Nyamko Sabuni/Ebba Busch Foto: Jessica Gow/Claudio Bresciani/Jonas Ekströmer/TT

Så svarar partiledarna om de varit ute i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

MP:s  språkrör Per Bolund har varit ute i julhandeln, men har inte besökt något köpcentrum eller galleria enligt partiets presstjänst. L-ledaren Nyamko Sabuni skriver på Facebook att hon har varit i Täby centrum eftersom det ligger nära hemmet.

När det gäller övriga partiledare är det mer oklart hur de hanterat uppmaningen att undvika köpcentrum – och V vill inte svara alls med hänvisning till partiledarens säkerhet.

SVT Nyheter har ringt till partierna och frågat om partiledarna besökt köpcentrum i samband med julen efter statsminister Stefan Löfvens och justitieminister Morgan Johanssons (S) uppmärksammade besök.

Enligt Jakob Lundgren, pressekreterare för vice statsminister Isabella Lövin (MP), har inget av Miljöpartiets två språkrör besökt några gallerior.

– De har agerat enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Däremot har de handlat mat till exempel, säger Lundgren.

Per Bolund ska även ha besökt andra butiker, men vilka är oklart.

– Jag kan inte svara specifikt. Däremot har han inte besökt några stora köpcenter eller gallerior.

Ingen kommentar från V

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hänvisar till ett inlägg på Facebook där hon skriver att hon har varit på Täby centrum, men tillägger att gallerian ligger ”ett par minuter” från hennes hem och att det är där hon sköter sina vardagliga ärenden.

Varken Ebba Busch (KD) eller Annie Lööf (C) har varit ute i butiker under julhandeln, uppger Kristdemokraternas respektive Centerpartiets presstjänster.

Vänsterpartiet vill över huvud taget inte kommentera om partiledaren Nooshi Dadgostar besökt några köpcentrum i syfte att handla inför julen.

”Liknande frågor har ställts några gånger sedan i mars, både angående nuvarande och förra partiledaren, och som regel kommenterar vi av säkerhetsskäl inte var partiledaren befinner sig privat”, skriver Jonas Thunberg, politisk sekreterare för V, i ett sms till SVT.

Oklart hur Åkesson har gjort

Inte heller Moderaterna ger några detaljer om sin partiledare.

”Ulf Kristersson har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver M:s pressekreterare Helena Walentowicz i ett sms.

SVT Nyheter har under tisdagen och onsdagen, upprepade gånger, ställt frågan till Sverigedemokraterna om partiledaren Jimmie Åkesson varit ute och julhandlat.

”Vi avböjer kommentar” skriver SD:s informationssekreterare Deniz Norgren i ett mejl på onsdagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer