Foto: SVT/TT

Så tar du hand om din julgran

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets julfirande råder brist på granar i hela landet. Entreprenören och granexperten Anna Benson besökte SVT:s Morgonstudion för att förklara varför, och för att ge sina bästa skötselråd för granen.

Anna Benson är entreprenör, författare och tidigare bordtennisproffs, och driver ett företag som säljer julgranar via nätet. Hon förklarar årets brist på granar med den väderlek som rått under året.

– Det har att göra med att det regnat så himla mycket att odlarna i Sverige och i Danmark, som är världens största exportör av julgranar, har svårt att hugga och komma till med sina maskiner. Det är en enormt stor brist, jag rekommenderar alla att köpa så snabbt som möjligt, säger Anna Benson.

”Mellanlandning”

Vad gäller skötselråd tipsar Anna Benson bland annat om att låta granen ”mellanlanda”.

– Det vill säga att man efter att ha snittat granen ställer den i ett garage, en trappuppgång eller liknande för att gradvis vänja den vid inomhusvärme. Med vatten, givetvis – kungsgranen, som utgör 80% av granarna som säljs i Stockholm, kan dricka upp till fem liter vatten de första två dygnen. Missar man dessa viktiga dygn är det ganska kört, säger hon.

Såga nytt snitt

Att såga ett nytt snitt i en nyinköpt gran är väsentligt.

– Man kan be granförsäljaren göra det, de har utrustningen på plats. Man behöver inte yxa till den, om man inte har den klassiska, rödgröna, konformade julgransfoten, vilket jag verkligen inte rekommenderar – det kan vara den sämsta foten på marknaden, säger Anna Benson.

– Nio av tio av våra kunder har fel sorts fot. Det ska vara en stor, ordentlig kungsgransfot som rymmer mycket vatten. Är den konformad samlas vattnet längst ned, och då får granen inte kontakt med vattnet.

Undvik värmekällor

Utöver ”mellanlandning”, nytt snitt och riklig bevattning framhåller Anna Benson två andra centrala råd för en välvårdad julgran – att köpa en färsk gran och att inte låta den stå för nära en värmekälla.

Hon understryker vikten av extra tillsyn av granen de första två dygnen.

– Se till att verkligen vara där för granen under de första två dygnen, då den är extra törstig. Sedan lugnar det ned sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.