Så transporteras din data runt i hemliga kablar över hela världen: Inte tjockare än en vanlig vattenslang

Uppdaterad
Publicerad

Kablarna ser inte mycket ut för världen, ungefär i storleksordningen av en vanlig vattenslang. Men de transporterar information av alla sorter runtom i världen i en svindlande hastighet och volym. Svenska Telia är, sett till datamängd, en av världens största aktörer.

– Vi är en jätteviktig del av världens infrastruktur, säger Mattias Fridström, chief evangelist, tidigare teknikdirektör, på Telia carrier.

Att allt du gör online involverar en uppkoppling och att data skickas i olika kablar känner många förmodligen till. Men Mattias Fridström, ”internetevangelist” på företaget Telia carrier kan de bakomliggande processerna som ett rinnande vatten.

Från sent 90-tal har han varit med och tagit Telia till en världsledande ställning inom det internationella kabelnätverk som kopplar samman världen.

Kablarna går överallt runt hela jorden, under jord eller på 4 000 meters djup i Atlanten, men det finns mycket runt verksamheten som är hemlig. Även internt på bolag är det ytterst få personer som har insyn i de exakta positionerna och någonstans i Sverige finns en bunker där bolaget jobbar med att övervaka kablarna runtom i hela världen.

Handlar om att säkerställa driften

För Telias del handlar uppdraget främst om att säkerställa driften, men man är väl medveten om innehållet i kablarna kan dra till sig ett intresse.

– Vi ser till att nätet är så säkert som det kan vara på alla ställen och pratar så lite som möjligt om vart det faktiskt fysiskt går. Det är klart att vi fattar att det finns intressen från många om vilken trafik som går där, men det är inget vi lägger någon vikt vid.

Hur ser man från företagets sida på de uppgifter om storskalig övervakning som framkom under Snowdenaffären 2013?

– Vi har inga åsikter om det, vi har en lag i varje land och i Sverige har vi FRA-lagen. Vi följer lagen helt enkelt. Vi har inga mer åsikter om det.

Internetevangelisten förklarar: Detta händer när du skickar ett mejl från Sverige till USA

Om vi utgår ifrån att du skickar ett mejl från Stockholm till Houston. Det går in i en router i Stockholm som kollar adressen på det paketet, ser att det ska vidare till USA. Det innebär i princip att den skickar det till nästa router i ledet som troligtvis står i Köpenhamn.

Där gör man samma bedömning igen. Och ser: Detta ska till USA. Den skickas då till den sjökabel som faktiskt landar i Danmark och sedan över till USA, där hamnar det någonstans i New York eller Philadelphia beroende lite på hur det kommer.

Sedan fortsätter det så här för att sedan slutligen levereras till den adress i Houston som man skickat till. Alla routrar pratar med varandra ständigt och berättar för varandra hur bra uppkoppling man har gentemot nästa steg i kedjan. Det är ett otroligt intelligent nät.

Så det finns ganska logiskt väg för mitt mejl till mottagaren som den troligtvis kommer att ta?

– Man skulle absolut kunna gissa vilken väg den kommer att ta. Men är det väldigt många som använder kan det påverka och att då hittar det en annan väg.

Kan ett mejl till USA ta en omväg och gå till exempelvis via Ryssland?

– Nej, inte hur galet som helst. Men den kan gå andra vägar.

Vet du mer? Så kontaktar du SVT:s reportrar

Vet du mer? Hur ser det ut i Sverige? Kontakta SVT:s reportrar krypterat på Signal, PGP eller tv-leaks.

Philip Rudolfsson

Signal: +46736558693

Fredrik Laurin

Signal: +46708326202

PGP: https://keyserver.ubuntu.com/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&fingerprint=on&op=index

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.