Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chipsfabriken i Södertälje är en livsmedelsproducent som väljer bort den miljöfarliga palmoljan Foto: Christine Olsson/TT

Så undviker chipstillverkaren miljöboven palmolja

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainakriget slår hårt mot livsmedelssektorn och det märks särskilt på solrosolja som det nu råder brist på. Att då flera chipsproducenter gått över till den miljöfarligare palmoljan oroar.

– Palmoljesektorn är den stora orsaken till avskogningen i producentländerna och dessutom torrlägger man torvmarker för att odla på. Både avskogning och bränder orsakar stora utsläpp av koldioxid, säger Maria Rydlund sakkunnig i tropisk skog på Naturskyddsföreningen.

I spåren av kriget blir alltså produktionen lidande, det leder till att tillgången på solrosolja minskas och priserna trissas upp. Det är särskilt känsligt för livsmedel som framställs genom frityrbad – till exempel chips. Därför letar nu chipstillverkarna alternativ: 

– Det här är ett problem för hela livsmedelsbranschen och bristen på solrosolja gör att vi tillfälligt ersätter solrosolja med RSPO-certifierad segregerad palmolja för att över huvud taget kunna producera, sade Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla i ett pressmeddelande den 27 mars.

Råvaran som tidigare fasats ut ur svenska livsmedel gör nu återtåg. Det beror på att palmoljan och solrosoljan har liknande egenskaper, men det medför också risker bland annat för miljön. 

Fyrdubblat pris på matolja sedan pandemin

– Palmoljesektorn orsakar både miljöproblem och sociala problem eftersom miljontals människor är beroende av skogen för sin försörjning, säger Maria Rydlund sakkunnig i tropisk skog på Naturskyddsföreningen.

Men solrosoljan går att ersätta med miljövänligare svenska alternativ.

– Vi kommer inte gå över till palmolja eftersom vi tycker att rapsolja är ett fullgott alternativ – om än lite dyrare. Till att börja med kommer vi använda en mix av de här oljorna när vi friterar våra chips, säger Joseph Bautista, marknadschef på Svenska lantchips.

Sedan pandemin har priserna på matolja fyrdubblats och den sänkning som branschen såg fram emot har i stället följts av ytterligare en ökning. På ett år har inköpspriset på matolja fyrdubblats och bara mellan februari och mars fördubblades priset.

Enligt chipsproducenten så kommer inte det inte leda till fyrdubbling av priset, eftersom slutprodukten utöver oljan även består av potatis, påsmaterial och kartong. I handeln beräknas det en prisökning på två – tre kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.