Ett bluffmejl cirkulerar i Postnords namn. Foto: Anders Wiklund/TT

Så undviker du att luras av falska Postnord-utskick

Publicerad

I dagarna har ett bluffmejl i Postnords namn cirkulerat, där mottagaren uppmanas att betala fraktavgift för ett ickeexisterande paket. Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, tipsar om hur man skiljer riktiga Postnord-utskick från falska.

– Man måste tyvärr vara lite misstänksam av sig i dag, säger hon.

”Hallå! Vi informerar dig om att du har ett paket på postkontoret. För några dagar sedan valdes du ut i vårt månatliga lotteri för att vinna en Iphone 11 Pro Max, och vi försökte kontakta dig flera gånger”.

Så står det i det mejl som flera svenskar mottagit i dagarna, och som ser ut att komma från Postnord. Mottagaren uppmanas att ”bekräfta sin information” och betala 15 kronor i fraktavgift via en länk i mejlet.

– Vi märkte i går att det var ovanligt många som ringde och ställde frågor om det här. Vi vet dock inte hur många som drabbats, säger Maria Ibsén.

Bluffmejlen har ofta en övertygande utformning. Ett sätt att ta reda på äktheten är att kontrollera avsändaren.

– Kommer ett mejl från oss står det naturligtvis Postnord i avsändaradressen, säger Ibsén.

”Bättre att kontakta oss”

Vilka typer av utskick ska man vara vaksam på?

– Det har förekommit varianter där det står att man inte har betalat tillräckligt med porto. Det är något vi aldrig kontaktar någon om på mejl eller sms. Vi tar inte heller betalt för att lagra paket, och har så klart inga Iphone-lotterier.

– Den enda gången man kan få en uppmaning om att klicka på en länk och betala är om man beställt ett paket från ett land utanför EU och behöver betala tull.

Även om man beställt ett paket gäller det att alltid vara vaksam på avsändare, stavfel, konstig utformning och uppmaningar om att lämna ifrån sig kortnummer, lösenord och bank-id-koder.

– Är man osäker är det alltid bättre att kontakta oss och kolla upp, säger Ibsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.