Foto: TT/SVT

Så utreds övergrepp på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har tiotusentals svenskar, genom me too-kampanjen, gått ut och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier. En stor del av rapporteringen har handlat om flera stora mediehus. SVT, Aftonbladet och TV4 har alla inlett internutredningar mot en eller flera av sina anställda. Men hur går utredningarna till och vilken nytta gör de?

– Generellt sett handlar det om att vara väldigt snabb och väldigt varsam. De som berättar om övergrepp känner kanske skuld och är rädda. De måste vara i en miljö där de känner förtroende. Vi börjar med att prata och sedan, beroende på hur informationen kommit in, agerar vi snabbt, säger Sabina Rasiwala, HR och kommunikationsdirektör på SVT.

På SVT har två anställda anklagats för sexuella trakasserier den senaste veckan. En av personerna har sagt upp sig och SVT valde i det fallet också att polisanmäla händelsen. 

– Vi har ansvar för det som händer på arbetsplatsen men om vi bedömer att handlingarna har varit brottsliga lämnar vi över ärendet till polisen efter att vi har gjort vårt jobb, säger Sabina Rasiwala.

Intervjuer med kollegor

Anna Jerndorf arbetar som arbetsrättsadvokat och hanterar liknande situationer på olika typer av arbetsplatser.

– Man börjar med att prata med personen som blivit utsatt och den som blivit utpekad. Det kan vara kolleger som vet något och då gör man gör intervjuer med dem också. Sedan måste arbetsgivaren bilda sig en uppfattning om vad man tror har hänt, säger hon.

Vad händer om man kommer fram till att anklagelserna stämmer?

Då får man bestämma vilka arbetsrättsliga åtgärder man ska vidta. Ibland räcker det med att individerna pratas vid, ibland kan man behöva en skriftlig varning där man talar om att ”det här accepteras inte på arbetsplatsen”. I allvarliga fall kan det resultera i avsked, att man avslutar personens anställning med omedelbar verkan.

”Nolltolerans måste betyda något”

Flera arbetsplatser har så kallad nolltolerans mot sexuella övergrepp, bland annat SVT. Vad händer om man bryter mot den? Får man sparken direkt?

– Det handlar om ett ganska brett spektrum. Allt från att man har ett gränslöst beteende till fysiskt våld och det är klart att det beror på. Men vi har nolltolerans mot den typen av förtryck och nolltolerans måste betyda något. Därför tillsätter vi på kort tid stora resurser när den här typen av anklagelser kommer upp, säger Sabina Rasiwala.

Vad händer när en chef anklagas?

På TV4 har flera anställda berättat att man känt till att det funnits problemen på arbetsplatsen under en längre tid. Det har väckt frågan vilket ansvar cheferna har i en sådan situation och vem som egentligen utreder dem.

– Det är klart att man inte kan utreda sig själv. Ofta hamnar ansvaret på HR-avdelningarna men ibland kan det också vara nödvändigt att ta in extern hjälp, säger Sabina Rasiwala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet