Foto: Thomas Fehrm/SVT & Christine Olsson/TT

Så var andra rättegångsdagen i ASAP Rocky-målet

Publicerad

Under den andra rättegångsdagen i misshandelsfallet mot artisten ASAP Rocky fick åhörarna till slut de åtalades versioner av händelsen. Men dagen började med en försvarsadvokat som pressade den målsägande hårt om vad han egentligen ville artisten och hans sällskap.

Den stora knäckfrågan i målet mot ASAP Rocky och två medåtalade är fortfarande glasflaskorna – hur det kommer sig att artisten och hans sällskap håller i flaskor och om de användes för att hugga den 19-årige målsäganden när han låg på marken. Men under torsdagen kom även ett antal sms mellan ASAP Rockys medarbetare i fokus.

Beroende på hur de tolkas, kan de uppfattas som att artistens sällskap med flit ska ha manipulerat klippen som visar bråket, för att få det att se mer fördelaktigt ut för dem.

ASAP Rocky

Hade svårt att förklara sms:en

ASAP Rocky själv var uppmärksam och alert under större delen av förhöret. Han berättade sin version av historien på ett samlat sätt, men sms:en hade han svårt att förklara. Oftast hänvisade han till att han inte skrivit dem själv och valde att inte göra någon tolkning av vad som menas. Bland annat menade ASAP Rocky att den ”han” som omnämns i assistentens sms där hon skriver ”han fick mig att filma det”, kan vara någon annan. 

– Vems assistent är hon? pressade åklagaren.

– Min, men hon pratar inte bara med mig, svarade artisten.

”Mitt liv är unikt”

Han berättade också att han känner sig extra utsatt när främlingar närmar sig honom, på grund av sitt kändisskap.

– Det du måste inse är att mitt liv är unikt. Främlingar närmar sig mig i ett främmande land. För tio månader sedan när jag var i sällskap med min kusin och de här två herrarna blev jag knivhuggen i ansiktet. Min bostad har blivit rånad under pistolhot. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig när främlingar närmar sig. Det är därför jag har en säkerhetsvakt.

”Fick ett slag i huvudet”

Tidigare under dagen pressades också målsäganden hårt av försvarsadvokaten Slobodan Jovicic. Jovicic ville veta om målsäganden kände att han blivit kränkt efter första mötet med livvakten och behövde återupprätta sin heder. Det gjorde han, sa han.

Han fick också frågor om varför han hängde runt restaurangen där sällskapen möttes i en halvtimme, varför de närmade sig sällskapet flera gånger och varför hans historia om hörlurarna ändrats från den ena dagen till den andra i förhören. Han förklarade ändringarna med misshandeln.

– Jag förklarade för polisen att jag inte kommer ihåg eftersom jag fått ett slag mot huvudet, sa 19-åringen.

I morgon får vi för första gången höra vittnen berätta. Den målsägandes vän är kallad. Det är även två tjejer som satt på Max och livvakten. Dock inte assistenten som skrev sms:en som kan fälla Rocky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet