Så var partiledarna under debatten

Uppdaterad
Publicerad

Hur framstod partiledarna i kvällens partiledardebatt? Vi frågade fyra experter som fick bedöma ledarna utifrån sina områden.

Fredrik Reinfeldt (M)

Jenny Madestam, statsvetare:  Det är tydligt att han vill vinna regeringsmakten. Det är viktigt att han visar det men det får inte gå över gränsen så att han verkar arrogant. Att stå att hånflina eller skratta är inte lyckat, något som han gjorde flera gånger.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Han är väldigt duktig på att inkludera, det är ett arv från strategen Per Schlingmann. Reinfeldt lägger ofta huvudet på sned för att visa att han lyssnar.

Barbro Fällman, retorikexpert:  Han har en fördel av att han är lugn. En nackdel är att han gör som Carl Bildt ofta gör och hänvisar till att han varit på ett viktigt möte. Det blir en typ av namedropping som inte riktigt går fram. Men han gjorde en bra insats och är tydlig med innehåll.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Han var energisk, framåt och visade att han har energi kvar. Han har fått kritik för att han varit loj och haft slut på idéer. Han accepterade inte påståenden och svarade med faktabaserade argument.

Stefan Löfven (S)

Jenny Madestam, statsvetare: Han vet vad han vill säga, men kan ha svårt att bli spontan och bryta mot det manus som han har. Han håller dock på att bli varmare i kläderna. Han lyckas visa på skiljelinjen mellan skattesänkning och välfärdssatsningar.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Löfven är en katastrof där. Hans ansikte är hugget i sten. Man måste lyssna väldigt mycket på vad han säger, karln blinkar ju knappt. Blinkfrekvens uppfattar vi snabbt, både att blinka för snabbt eller för lite skapar extremt obehag.

Barbro Fällman, retorikexpert: Han framstår retoriskt som en snäll och stillsam person men innehållsmässigt säger han ingenting utan skjuter fram det och det är inte tillfredställande retoriskt. Han kallar också alla med för och efternamn förutom Jimmie Åkesson som bara är efternamn. Det uppfattas som en markering och är en typ av härskarteknik.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Han var rörig, ofokuserad och hade svårt att leverera tydliga budskap och besked. Reinfeldt lyckades vinna över honom i ett av de viktigaste replikskiftena om S-motionen. Löfven får underkänt.

Åsa Romson (MP)

Jenny Madestam, statsvetare: Har verkligen vuxit in i rollen. Är saklig. Just när det gäller miljön det är tydligt att hon vet vad hon pratar om, men hon visar också att hon kan andra frågor.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Hon har förmågan att vara naturlig. Känns inte så uppstyrd, problemet är att hon blir lite otydlig och känns ofokuserad. Ibland blundar hon för länge då undrar man vad hon döljer.

Barbro Fällman, retorikexpert:  Hon är mycket grå och tar alldeles för lite plats. Hon har svårt att uttrycka sig, talar för snabbt och sväljer orden. Har definitivt stort behov av träning.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Hon gjorde en dålig debatt och hade svårt att värja sig mot Annie Lööfs angrepp. Hon fick inte något fäste i klimatfrågorna som hon försökte med. Hon borde tagit upp den färska FN-rapporten om klimatförändringar och återkomma till den. Klimatfrågorna går att väva in i allt.

Jonas Sjöstedt (V)

Jenny Madestam, statsvetare: Han lärt sig från den första partiledardebatt där han framstod som väldigt aggressiv. Han kör lite av ett mantra med att regeringen ska leka affär med välfärden. Han är tydligt den mest ideologiskt profilerade partiledaren.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Sjöstedt stod med benen i kors flera gånger under debatten. Det ger ett osäkert intryck.

Barbro Fällman, retorikexpert:  Han framträder inte heller så mycket. Han talar alldeles för mycket om vad Alliansen gjort fel och alldeles för lite om vad Vänsterpartiet kan åstadkomma istället.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Han tilltalar de redan frälsta ganska bra. Han återkom vid minst fyra tillfällen till sitt begrepp ”inte leka affär med välfärden” och är man med om hans modell så var det bra men han vann nog inte några andra men än de redan övertygade. Men det är bra med politiker som visar engagemang och känslor och brinner för saker och ting.

Jimmie Åkesson (SD)

Jenny Madestam, statsvetare: Han hade läst på, om sin egen politik men även om andras. Han kunde vara med i debatten i alla frågor, inte bara när det gällde invandring.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: : I början pratade han inte till de andra utan pratade rakt ut i luften. Han led också av benen i kors-sjukan. Speciellt när han sagt något som inte var retoriskt supervasst så hamnade benen i kors. Han kanske var kissnödig men vi uppfattar det som att han är en osäker person.

Barbro Fällman, retorikexpert: Han får inte så stor plats, men om det beror på att han inte tar den eller inte får ordet är svårt att säga. Han talar alltid om vad de andra gör fel och tillrättavisar dem. Det förlorar han på eftersom han inte för fram vad SD vill.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Han gjorde nog en av sina sämre debatter. Hans problem var att hans paradfråga asylrätt tog avstamp i den hemska katastrofen i Lampedusa. I en sådan tragedi blir det svårt att framstå tuff för då ser hans parti än mer som råbarkade typer som inte bryr sig om människor som flyr för sina liv. I övriga frågor blev det tydligt att hans parti saknar politik kring annat än flyktingfrågorna.

Annie Lööf (C)

Jenny Madestam, statsvetare: Varje debatt försöker hon profilera sig och Centerpartiet. det var tydligt att hon var förberedd och pratar om småföretagare så fort hon får möjlighet. Hon slåss för partiets överlevnad i riksdagen men kanske också sin egen. Sedan är frågan om hon når ända fram.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Hon uttrycker inte så mycket när hon pratar men mer när hon lyssnar. Man blir nyfiken på vad hon tänker på. Ju sämre hon tycker de andra är i sin argumentation desto mer rör sig nästippen uppåt. Det är livsfarligt att hon gör det, det ger inte ett sympatiskt intryck.

Barbro Fällman, retorikexpert: Hon var elegant klädd vilket markerar att hon är väl förberedd för en viktig debatt. Klädseln har större betydelse än man tror. Jag tycker att hon tar mycket plats och är väl för beredd. Jag har tidigare kritiserat henne för att hon ler även när hon talar om allvarliga saker. Det har hon ändrat på och jag tycker att hon ser alert ut i frågorna som hon brinner för.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Ganska bra i den här debatten. Hon var väldigt strategiskt inriktad på att kritisera Åsa Romson. Hennes plakatpolitik var så där men uttalandet om Skansenpolitik var roligt. Man ska inte underskatta värdet av sådana formuleringar.

Jan Björklund (FP)

Jenny Madestam, statsvetare: Duktig retoriker. Han visade förmågan att ibland vara ödmjuk. Han erkände att svenska skolan inte var perfekt, det kan han tjäna på. Han lyckas vända på ansvarsfrågan. Skolan har inte bara haft problem när han varit minister utan i 20 år.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Han kommer undan med den trevliga uppsynen. Jag tror en viss generation inte lyssnar på vad han säger utan bara ser hur han ser ut.

Barbro Fällman, retorikexpert: Han är ofta tydlig så även i dag. Han gör en bra retorisk referens i flyktingpolitiken till Karl-Oskar och Kristina. Den referensen är en retorisk referens eftersom många känner till den. Han tar dock inte för sig som han brukar. Det blev en blandad insats.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Han var som man är van att se honom. Han hamnar ständigt i försvarssituation med skolan och har en otacksam roll att vinna den debatten. Han har svårt att få igenom det faktum att man inte vänder skolresultaten lätt. Han är åter i defensiv position och lyckas inte leverera vad hans parti vill göra.

Göran Hägglund (KD)

Jenny Madestam, statsvetare:  Han har alltid lite låg profil men när han tar ordet så är det välgrundad retorik.

Henrik Fexeus, kroppsspråksexpert: Hans ögonbryn åker upp och ned, som att han blir förvånad hela tiden. Vi blir förvirrade över vad han blir förvånad hela tiden.

Barbro Fällman, retorikexpert:  Han är alltid redig och tydlig och det var han även här. Jag saknar hans briljanta metaforer och retoriska koncept som han brukar använda.

Niclas Löfkvist, medierådgivare: Han var blek, hördes och syntes minst. Han lyckades inte förklara för mig varför jag skulle rösta på Kristdemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.