Så var partiledarutfrågningen av Jimmie Åkesson – i fyra punkter

Uppdaterad
Publicerad

Nej till att gömma människor som nekats asyl, nej till dubbla medborgarskap och partiets klimatbudget var några av ämnena som Jimmie Åkesson (SD) pressade om på SVT:s sista partiledarutfrågning. Här är sammanfattningen av några av utfrågningens hetaste stunder.

Skyldighet att anmäla

Jimmie Åkesson har i en tidigare intervju uttalat sig om att svenskar bör ha en skyldighet att polisanmäla en granne eller arbetskamrat som man misstänker gömmer papperslösa. Detta utvecklade han under utfrågningen.

– Vi har inget sådant förslag, det är snarare jag som resonerat åt det hållet. Men vi har en situation där vi inte vet hur många som finns illegalt här, det räcker med en till Akilov och vi får ett nytt terrordåd. Men det handlar om en moralisk skyldighet snarare, säger Åkesson.

Vad händer med misstänksamheten i landet då?

Det är därför sådant måste utredas, jag vill inte införa en lag som tvingar en granne att anmäla en granne som gör något olagligt.

Dubbla medborgarskap

SD tycker i princip inte att man ska få ha två medborgarskap men undantar Norden. Det är flera hundra tusen personer i Sverige som har dubbla medborgarskap. Alla som invandrar från Finland ska få ha kvar sitt finska medborgarskap och ändå få bli svenska medborgare. Men invandrar du från exempelvis Estland – ska du inte få det.

– Vi vill inte ta ifrån någons medborgarskap, utan det är något som i sådana fall ska gälla framöver. Vi har ett speciellt förhållande med de nordiska länderna, säger Åkesson

Varför ska man få ha dubbelt medborgarskap i norden men inte utanför?

– Sverige är inte det homogena land det var förr och då måste man hitta saker att bygga en gemenskap kring. Det måste finnas en exklusivitet kring det – det ska vara något man fötjänar. Då blir det märkligt om du får vara medborgare här och vart som helst i världen samtidigt.

Klimat

Sverigedemokraterna är enda parti i riksdagen som inte ställer upp på klimatmålen. SD drar ner 3,5 miljard  på miljöbudgeten – istället vill de satsa mer på just internationella klimatinvesteringar. Partiet lägger knappt 300 miljoner mer än regeringen på det.

– Att minska utsläppen i Sverige är mycket dyrare än i resten av världen. Jag är säker på att vi minskar utsläppen mer än den nuvarande regeringen på det sättet, säger Åkesson.

Asylstopp

SD vill ha ett asylstopp. Ingen ska söka asyl i Sverige annat än från våra grannländer i händelse av krig eller kris där. Åkesson anser att asylrätten – som bygger på att du ska få söka asyl i det första land du kommer till som flykting – har urholkats.

– Människor ska inte släppas in hit. Flyr du ditt land ska du stoppas i det första landet. EU har fallerat. Har du inte rätt att söka asyl ska du inte få göra det i det landet. Då ska du direkt avvisas eller tas till asylförvar, säger Åkesson.

Skatter:

Med Sverigedemokraternas politik skulle personer med en genomsnittlig årsinkomst på 746 900 kronor få sänkt skatt med 9300 kronor per år. (5 600 kronor, se tabell s 36 + 3700 kronor se tabell s 38). För de med en genomsnittlig årsinkomst på 96 300 skulle skatten sänkas med 700 kronor per år.

Klimat:

11 ton konsumtionsbaserad koldioxid per svensk och år. Källa: Naturvårdsverket, siffror från 2015

Enligt Naturvårdsverkets senaste internationella jämförelse beräknades Sverige år 2012 släppa ut 10 ton konsumtionsbaserad koldioxidutsläpp per invånare och år, Kina 7 och Indien 2. Källa: Naturvårdsverket

Asylsökande:

I sin senaste prognos räknar Migrationsverket med 23000 asylsökande till Sverige

2014: 81 000

2015: 163 000

2016: 29 000

2017: 26 000

2018: 23 000 (prognos)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet