Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pengar är alltid intressant”, säger Charlie Stjernberg. Hör pr-konsultens knep för att värva ex-politiker i klippet. Foto: TT/SVT

Så värvar byrån ex-politiker: ”Kan bli katastrof med fel minister”

Publicerad

Just nu är det högsäsong för de pr-byråer som är på jakt efter avgående toppolitiker. Nu avslöjar Charlie Stjernberg, veteran på Prime som tidigare värvat bland andra Birgitta Ohlsson (L), Ulrica Messing (S) och Cecilia Wikström (L), hur man lockar över tidigare ministrar till den andra sidan.

Listan på tidigare ministrar, stabschefer, statssekreterare och riksdagsledamöter som har gått från politik till public relations är lång.

Politiker från båda sidor blocken lockar – bland partiledarna som gått till pr-byrå finns bland andra Göran Persson (S), Göran Hägglund (KD), Maria Wetterstrand (MP) och Lars Leijonborg (L).

Och tiden efter val är ofta högsäsong eftersom många lämnar politiken.

– Jo men det är klart att vi och alla byråer som är verksamma tittar efter vilka krafter som kommer att bli lediga i samband med regeringsbildningen, säger Charlie Stjernberg till Politikbyrån.

Luddiga regler

Sedan några år tillbaka gäller karensregler för ministrar och statssekreterare. Syftet är att politiker ska inte kunna bli lobbyister över en natt.

Men enligt Charlie Stjernberg är reglerna luddiga.

– Den är väldigt generellt formulerad vilket gör att det fortfarande råder väldigt mycket oklarheter kring vad en statssekreterare eller ett statsråd faktiskt får hoppa på efter den politiska karriären.

Som exempel tar Charlie Stjernberg den tidigare S-politikern Ibrahim Baylan, som inte fick ta utländska uppdrag.

– Det här gör att det finns en stor osäkerhet bland tjänstemännen i regeringen. ”Vad får jag göra och inte göra?”, säger han och fortsätter:

– Ett område där de flesta frågetecknen finns är just påverkansindustrin. Kan du gå från regeringen till ett pr-företag? Och vad jag förstår är det lite oklart.

”Kan leda till katastrof”

Samtidigt är det inte framför allt ex-ministrar som pr-byråerna är på jakt efter.

– Generellt skulle jag säga att det är statssekreterarna som är hetast på marknaden. Det finns vissa risker med statsråd, säger Charlie Stjernberg och fortsätter:

– Det är inte alla ministrar som är superpopulära och att då som pr-byrå ta med sig ett impopulärt statsråd i ett kundmöte kan ju leda till en katastrof eller helt enkelt att man inte får uppdraget. Statssekreterarna är inte lika exponerade.

”Pengar är alltid intressant”

Du har fått korn på en perfekt statssekreterare som du vill värva till Prime. Hur gör du?

– Pengar är alltid intressant. Vi vet exakt vad statssekreterarna tjänar och det innebär att man ganska enkelt kan trumfa det om man bedömer att det är en viktig faktor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet