”Definitionen av sexuella trakasserier är att det är kommentarer eller beröring av sexuell natur som är oönskade och som upplevs kränkande av mottagaren”, säger Siri Helle, psykologkandidat som bland annat skrivit en bok om arbetsmiljö. Foto: TT/Psykologifabriken

Så vet du om du går över gränsen – expertens tips till män på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

”Jag vågar inte längre krama kvinnliga bekanta”, sa författaren Jan Guillou om me too-kampanjen i en intervju med Aftenposten. Känner du som han, eller är du osäker på hur du ska bete dig på jobbet för att inte riskera att göra kvinnliga kolleger obekväma?

Arbetsmiljöexperten och psykologkandidaten Siri Helle från Psykologifabriken förklarar sexuella trakasserier och ger sina bästa tips till män som vill göra rätt.

Jag är osäker på hur jag ska bete mig mot mina kolleger. Hur vet jag om jag kränker dem?

– Definitionen av sexuella trakasserier är att det är kommentarer eller beröring av sexuell natur som är oönskade och som upplevs kränkande av mottagaren. Det kan vara bra att tänka: Är det jag tänkt säga eller göra av sexuell natur och verkar det vara oönskat. I så fall, avstå från att göra det.

Kampanjen #MeToo

Får man inte ge en kollega en komplimang längre?

– Att ge komplimanger är alltid härligt, men se upp med om de är av sexuell natur, till exempel om utseende eller romantiska relationer.

Hur gör jag för att visa intresse men inte riskera att göra personen obekväm?

– Där är det bra att börja milt och sen stegra upp om det är besvarat. Man kanske börjar med att utbyta blickar, men om du börjar och den andra inte visar intresse är det inte läge att bli mer aggressiv i sitt flörtande. Då finns det en risk att det blir sexuella trakasserier. Det är ju inte fel att beröra någon sexuellt, det är fel när personen inte vill det.

Vi har en rå jargong på jobbet, det är väl okej?

– Många säger så om sina arbetsplatser, att här är jargongen rå men hjärtlig, men frågan är om alla som jobbar där tycker att det är en härlig jargong. Det är kanske det som händer nu, att de som inte tycker att det är roligt börjar göra sig hörda.

– Om det är en del av kulturen har arbetsgivaren ett ansvar att ta upp det. Som enskild person kan man ta initiativ till en sådan diskussion och prata om vad som är okej.

Ett skämt får man väl tåla?

– Vissa säger saker som ”du borde inte ta illa upp”, men det är mottagaren som avgör om det är roligt. Om du är ute efter att skämta, hur roligt är det om de som är involverade inte tycker att det är roligt? Om det inte är härligt och roligt för alla inblandade är det inget man ska ägna sig åt.

Hur ska jag bemöta sexuella trakasserier när jag hör och ser andra gå över gränsen?

– Det är viktigt att markera mot sådant beteende i vardagen. Till exempel om någon säger ett skämt som inte är okej är det viktigt att inte skratta med. Det behöver inte bli en stor sak, här kan man anpassa sin reaktion efter hur stor överträdelsen var. Det kan räcka med att säga ”det där var inte roligt” och sen gå vidare.

Hur gör jag om jag blir anklagad för sexuella trakasserier av en kollega?

– Det viktigaste är att lyssna och försöka förstå vad personen säger. När man blir anklagad vill man instinktivt slå ifrån sig och försvara sig, men försök att motarbeta den känslan och lyssna. Det är mottagaren som avgör om det är trakasserier, om den har upplevt det som det är det något man ska ta på allvar. Håller man med ska man be om ursäkt. Man kan också fråga personen hur man ska hantera det och om det är något som den vill att man ska göra annorlunda i framtiden.

Jag tycker fortfarande att det är svårt att förstå var gränsen går. Varför?

– Jag tänker att det är svårt för att vi inte har pratat om det tidigare i så hög utsträckning. Många har inte fått lära sig att prata om det, varken med föräldrar eller kompisar och kanske tänkt att det inte är så farligt. Alla andra gör ju så här. Sen när man ser hur ens beteende har tagits emot och uppfattats blir det ett kraftigt uppvaknande. Man måste ta itu med de här sakerna, men det är inte raketfysik. Vi kan sätta sociala regler kring mycket annat så det här är något vi också kan prata om och enas kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet