Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Järvaområdet i nordvästra Stockholm samarbetar polis och socialsekreterare för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella nätverken.

Så vill de stoppa skjutningar och nyrekrytering av barn

Uppdaterad
Publicerad

Samverkansgrupp med polis och socialsekreterare kan vara vägen framåt för att lyckas stoppa nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella nätverken. Men också det dödliga skjutvapenvåldet. 

– Men det svåra är att det finns så många ungdomar. Lyckas man hjälpa en, finns det oftast en ny ungdom som ersätter, säger polis Lina Herting.

Järvaområdet i nordvästra Stockholm har under flera år varit en av de platser som drabbats hårdast av gängkriminalitet och dödsskjutningar. Men det är också en av få platser i landet där socialtjänst och polis numera jobbar tillsammans i en samverkansgrupp riktad mot barn och unga i riskzonen. 

– Med hjälp av samverkan har vi förmodligen kunnat förhindra att någon har skjutits ihjäl, eller skjutit någon annan, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.  

Fyra dagar i veckan sitter de sida vid sida i polishuset i Rinkeby och har gjort det i drygt två år. På så sätt kan de snabbare dela information och få kontinuerligt uppdaterade lägesbilder kring ungdomar i och runt de kriminella nätverken. Det leder i sin tur till snabbare insatser, enligt El-Sayed.

Men innan gruppen kom till stånd, fanns det stora brister i samarbetet men också en utbredd okunskap kring myndigheternas olika arbetssätt och metoder, enligt polis Lina Herting. 

– Tidigare har vi från polisens sida tänkt, varför gör socialtjänsten ingenting? Varför agerar de inte?

Hör Lina Herting, polis, och Magdalena El-Sayed, socialsekreterare, berättar mer i videon ovan om gruppens arbete i Järvaområdet. 

Så säger riksdagspartierna

Samtliga riksdagspartier anser att samverkan mellan polis, skola och socialtjänst är bristfällig och måste förbättras. 

Läs partiernas resonemang nedan: 

S: Det finns många exempel på en mycket god samverkan. Men samverkan måste fungera lika bra överallt. Dessutom behöver verksamheten hela tiden utvecklas. 

MP: Samverkan mellan skola, socialtjänst och polis behöver vässas så att man tillsammans i ett mycket tidigare skede fångar upp och ger stöd till de barn och familjer som har många riskfaktorer. Vi vet att tidiga insatser har mycket bättre möjligheter att lyckas. Idag saknas ofta strukturer, förutsättningar och resurser för att identifiera och sätta in konstruktiva åtgärder kring de barn, grupperingar eller platser där det finns en oro. Det är otroligt viktigt att barn får stöd tidigt och att de miljöer barn vistas i är trygga, vilket kräver informationsdelning och samverkan mellan skola, polis och socialtjänst. 

V: Det är helt avgörande att samverkan mellan myndigheter och skola blir bättre. Det finns flera exempel på lyckade samarbeten, t.ex. att ha socionomer och familjebehandlare på högstadieskolor som i Angered. Vi har också föreslagit att arbetet med sociala insatsgrupper (SIG) och trygghetsvärdar som finns i Gårdsten behöver spridas till alla socialt utsatta områden.

C: Det är tydligt att det finns stora brister i samordningen mellan polis, socialtjänst, skola och andra myndigheter idag. Ett stort hinder är den föråldrade sekretesslagstiftningen som många gånger gör informationsdelning mellan myndigheter onödigt svår. Ett annat problem är att det förebyggande arbetet inte prioriteras i den utsträckning som behövs utan bedrivs ofta som projekt eller akuta insatser. Istället för projekt och akuta insatser så behövs ett långsiktigt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis. 

L: Samverkan måste utökas väsentligt. Socialsekreterare bör samlokaliseras på alla lokala polisstationer, och sekretessreglerna mellan skola, socialtjänst och polis lättas upp. För att stärka samverka behövs också bättre utbildning av socionomer i frågor kring ungas brott. 

M: Idag finns det sekretesshinder mellan myndigheter som försvårar möjligheten att i tid fånga upp unga i riskzonen. Det är ett stort problem som gör det svårare att arbeta brottsförebyggande. Moderaterna går till val på att riva sekretesshinder och införa informationsplikt mellan myndigheter. 

KD: Det beror till stor del på att de inte får samverka tillräckligt mycket på grund av sekretessregler, men också på att alla delar av samhället inte hunnit med i utvecklingen kring gängkriminalitet. 

SD: Samverkan mellan myndigheter är otroligt viktigt, men hindras idag både av sekretess och bristande resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.