Polisen: Ökad risk att barn rekryteras till kriminalitet under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmar nu om att barn löper en extra stor risk att rekryteras till kriminella gäng under sommaren. När barn i större utsträckning rör sig ute blir de enklare mål för de kriminella.

– Det som hänt de senaste åren är att våldet och kriminaliteten eskalerat. Där ser vi att allt yngre barn dras in, säger polismästaren Carin Götblad.

Antalet skjutningar i kriminella miljöer ökar enligt polisen under sommarmånaderna, då gängmedlemmarnas måltavlor rör sig ute oftare och då blir lättare att komma åt.

Det finns ingen jämförande statistik för de senaste åren men enligt polisen underlättas rekryteringen sommartid av samma anledning. Rekryteringen sker på fritidsgårdar och torg där kriminella och andra möts. 

– När vi hade arbetet med Encrochat såg vi hur strategiskt man utnyttjade unga personer att göra olika tjänster för de kriminella. De fick spela vakt och distribuera narkotika.

Över tusen barn i gängsammanhang

Enligt polisens statistik från 2021 befinner sig idag 1 200 barn i gängkriminalitet. Enligt polismästaren Carin Götblad är dock mörkertalet stort. 

– Vi blev nyligen medvetna om problemet och har inte några siffror för tidigare år. Men vi ser att det blir allt fler och yngre barn, säger hon.

Enligt polisen är det dock viktigt att poängtera att det är de kriminella nätverkens konflikter som styr vad som händer i miljöerna och inte vilken säsong eller årstid det är.

I klippet ovan berättar polismästaren Carin Götblad hur de ska få bukt med problemet.

Barn i gängkriminalitet

Samtliga inrapporterade gängkriminella 2021 (ålder vid årets slut)

Region/Antal/Under 18 år/Under 15 år

Bergslagen 792 11,2% 1,4%

Mitt 984 28,3% 6,8%

Nord 275 13,8% 1,1%

Stockholm 1994 11,7% 1,9%

Syd 1790 11,7% 0,5%

Väst 1566 15,3% 1,9%

Öst 832 14,1% 1,8%

Totalt 8233 14,6% 2,1%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.