Kicki Jaballah (tv) och Yasmin Elemam vill få fler i Biskopsgården att rösta. Foto: SVT

Så vill demokratiguiderna få fler att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Lågt valdeltagande ses som ett stort problem inför valet – följ med när Yasmin och Kicki försöker få fler att gå och rösta.

– En del säger “varför ska jag rösta – det är ingen som lyssnar på mig”. Andra vet inte att de får rösta, berättar Kicki Jaballah, projektledare för valstärkande aktiviteter i norra Biskopsgården, som har hand om stadsdelens demokratiguider.

Guiderna är en del i en satsning som pågår i Göteborg för att öka valdeltagandet. Syftet är att informera om valet och uppmuntra invånarna att rösta. Göteborgs stad har identifierat lågt valdeltagande som ett av de största problemen inför valet. Andelen som röstar skiljer stort mellan olika områden i Göteborg. Satsningar pågår därför i områden med lägre valdeltagande: Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg. Även Norra Hisingen har börjat använda sig av demokratiambassadörer.

Se klippet ovan där demokratiguiden Yasmin Elemam och Kicki Jaballah berättar varför invånare de träffar inte tänker rösta – och hur de gör för att ändra på det.

Så vill Göteborgs stad öka valdeltagande

Göteborgs stad har identifierat lågt valdeltagande som ett av de största problemen inför valet. Därför pågår nu flera insatser som ska få fler att rösta, till exempel:

  • Aktiviteter vid Hammarkullekarnevalen, Volvo Ocean Race och kulturkalaset/Europride och Tellus kultur- och demokratifestival på Rymdtorget.
  • Unga förstagångsväljare får ett vykort hem med uppmuntran till att gå och rösta, och på valdagen skickas det ut en sms-påminnelse.
  • Demokratiguider och demokratiambassadörer i Angered, Västra Hisingen, Norra Hisingen och Östra Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet