Genom att ge polisen större frihet att publicera bilder på misstänkta gärningsmän hoppas Moderaternas Johan Forsell få bukt med undomsrånen. Foto: TT arkiv

Så vill Moderaterna få stopp på ungdomsrånen

Publicerad

Moderaterna vill mjuka upp polisens regler för att publicera bilder på misstänkta gärningsmän. Förslaget är ett av flera från partiet för att få stopp på de ökande rånen mot barn och unga.

Analet rån mot unga under 18 år ökade med 40 procent under det första kvartalet 2019 jämfört med samma period i fjol, det har SVT kunnat rapportera om. De ökande ungdomsrånen har väckt mycket debatt och Moderaterna vill nu se några konkreta förändringar i lagstiftning och polisarbete för att stävja utvecklingen.

Vill se gärningsmannabilder

Ett av förslagen handlar om att mjuka upp reglerna vad gäller polisens möjligheter att publicera bilder på misstänkta gärningsmän.

– Vi tror att det är ett effektivt sätt att få tag på personer som begått allvarliga brott mot andra personer. Mot bakgrunden att personrånen har ökat så kraftigt och allt färre blir lagförda så är det motiverat att mjuka upp de här reglerna lite grann, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

För att polisen ska publicera en bild i dag ska straffet för brottet vara minst sex månaders fängelse. Det måste vara helt klarlagt att det är gärningsmannen på bilden och det ska vara av synnerlig vikt för polisens fortsatta arbete, som exempelvis kan vara att en bildpublicering är det enda som kan föra en utredning framåt.

Moderaterna vill ta bort kravet på straffsats och mjuka upp reglerna som rör synnerlig vikt. Att det ofta handlar om unga gärningsmän menar Johan Forsell (M) inte är ett stort problem, men att polisen måste värdera varje publicering och vara extra försiktiga när det rör personer som är riktigt unga, som under 15 år.

– De här brotten är en väldig kränkning som man utsätter barn och unga för. Sen vet vi ju att många gärningsmän inte är under 15 år utan de är äldre än så, säger Johan Forssell (M).

S: “Slarvigt förslag”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att förslaget är slarvigt, ej genomtänkt och inget som efterfrågas av Polismyndigheten.

– Att skicka in ett sådant här förslag lite från sidan utan att värdera de risker som finns för barn och unga att få en stämpel i tidiga år som kanske inte stämmer med verkligheten, det tror jag man måste vara försiktig med, säger Mikael Damberg (S).

Övriga förslag från Moderaterna innefattar bland annat att skärpa lägsta straffet för rån från ett år till ett och ett halvt år, ge polisen resurser för att fyrdubbla antalet övervakningskameror samt skärpa LVU, lagen om vård av unga, så att fler unga brottslingar omhändertas av sociala myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.