Sabrin Abdullai Foto: Marja Grill

Sabrin 12 år: ”Jag ska bli överläkare”

Publicerad

Sabrin Abdullai och Hussein Muhammadi går i 6:an på Husbygårdsskolan, en av de utvalda skolor som ingår i Skolverkets nya kvalitetssatsning ”Samverkan för bästa skola”. De tycker dock att deras skola redan är världens bästa skola.

Husbygårdsskolan i Stockholm är en av de skolor som nu ska få ta del av ”Samverkan för bästa skola” insatser från Skolverket för att höja kvaliteten hos utvalda skolor. Syftet är att förbättra elevernas resultat och även öka likvärdigheten inom och mellan skolor i Sverige.

I dag var skolministern på besök tillsammans med OECD:s utbildningsdirektör Andreas Schleicher.

Schleicher påpekar vikten av att lärarna får uppbackning när de jobbar i skolor som har många utmaningar, att de liksom kirurger ska känna att det är viktigt och roligt, med de svårare uppdragen. Operation som lektion. Och efter besöket i dag är han är positiv till Sveriges chanser att hämta upp den ojämlikhet som vuxit fram.

– Det är fantastiskt vilken positiv miljö det är här, säger han, en av de bästa sakerna med mitt jobb är att jag har besökt skolor i sextio länder. Här fick jag bra och nyfikna frågor från eleverna om varför jag tycker att utbildning är så viktig.

Läs mer: Så vill Fridolin att skolan ska bli mer jämlik

Gillar inte maten

Sabrin Abdullai säger att det enda hon är missnöjd med i skolan är maten.

Hussein Muhammadi Foto: Marja Grill

– Vi har verkligen bra lärare här som hjälper oss att kämpa hårt. Jag ska bli överläkare.

Läs mer: Bättre resultat för svenska elever i Pisa

Också Hussein Muhammadi har högtflygande planer:

– Jag ska bli pilot. Jag hoppas att de gör så att det blir fler lärare som hjälper oss elever så bra som min mentorslärare gör.

Rasten är nästan slut för sexorna. Sabrin avbryter intervjun:

– Nu hinner inte jag prata mer med er, jag har nationella prov nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer