Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L) om januariavtalet Foto: SVT

Sabuni: Regeringen har brutit en överenskommelse om försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att man kommit överens med regeringen om försvarsanslagen för kommande period.
Samtidigt menar hon att försvarsfrågan inte lösts på ett bra sätt.
– Jag beklagar att Sverige inte får en försvarspolitik som är förankrad i riksdagen, säger Sabuni efter riksmötets öppnande.

Liberalerna har kommit överens med regeringen om försvarets anslag för kommande period, men man är däremot inte överens om innehållet i kommande periods  försvarsproposition.

– Det är ingen januariavtalsfråga, men där menar jag att regeringen brutit den överenskommelse som vi hade, säger Nyamko Sabuni  i en intervju med SVT:s politiska kommentator Mats Knutson efter att statsminister Stefan Löfven läst upp regeringsförklaringen i riksdagen.

M, KD och L redo att köra över regeringen

Hon menar att försvarsfrågan därför inte lösts på ett bra sätt och fortsätter:

– Jag beklagar att Sverige inte får en försvarspolitik som är förankrad i riksdagen.

I början av sommaren sprack försvarsförhandlingarna efter att försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte ville lova höjda försvarsanslag efter 2025. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har i en debattartikel i Dagens Nyheter tidigare sagt att att man är beredda att köra över regeringen i riksdagen när det gäller finansieringen av försvaret.

I intervjun får Sabuni även frågor om januariavtalet, som hon menar blir mindre och mindre viktig.

– Det vi gör just nu är helt enkelt att förhandla om budgetar. Det finns ingenting i januariavtalet som möter upp den situation som vi befinner oss i med pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer