Foto: Christine Olsson / TT

Sabuni vädjar om stöd för SD-samverkan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas ledare ber partiet om ett tydligt mandat för att i en borgerlig regering kunna samverka med SD.

– Det går inte att bygga regeringsmakt på att utestänga andra partier, säger Nyamko Sabuni.

Liberalerna håller i helgen landsmöte i Linköping. Under fredag kväll kan en ny debatt om L:s politiska vägval åter riva upp sår i partiet.

I sitt öppningstal på landsmötet vädjade Sabuni till de omkring 500 liberalerna.

– Låt mig tala rakt ut. Jag ber att få ett tydligt mandat om vilken väg vi väljer för Sverige.

I våras beslutade partirådet att L ska sikta på att sitta med i en borgerlig regering efter nästa val. För att en sådan regering ska klara att styra Sverige beslutades också att L ska kunna söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier, inklusive Sverigedemokraterna (SD).

– Vi är äntligen i opposition och kan gå all in med vad vi tycker. Jag vill ha ett tydligt besked att vi vill ha liberal-borgerlig regering och majoriteten i partiet fattade i mars ett beslut om att vi ska möjliggöra den genom att vara beredda på att prata med alla partier i riksdagen, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Däremot är det uteslutet för L att medverka till att SD får sitta med i en regering.

Är oroade

Men många liberaler är ändå oroade för vilken politik L kan tvingas kompromissa om för att en borgerlig regering ska få SD:s stöd.

Ett tjugotal motioner har lämnats in till landsmötet med förslag på vad L inte ska kunna kompromissa om med SD, så kallade röda linjer.

– Jag inbillar mig inte för en sekund att det blir problemfritt att ha med SD att göra, sade Sabuni i öppningstalet.

– De har en annan värdegrund än vi. De kommer att testa våra gränser. Men vi måste mena allvar med att vi vill ha en ny regering.

Samtala med alla

I sitt tal underströk Sabuni att en ny regering måste kunna samarbeta med alla partier om man vill ha maktskifte.

– Sverige har snart haft åtta år med den märkliga kombinationen icke-socialistisk majoritet i riksdagen och en socialistisk regering, sade Sabuni i talet.

Hon pekade på en rad samhällsproblem som måste lösas.

– I det här läget är min slutsats att vi måste pröva något nytt.

Sabuni uppgav att även partier till vänster har förlitat sig på stöd från SD i olika frågor. Till exempel när S 2013 stoppade ett förslag om sänkt skatt från dåvarande Alliansregering. Eller när V tillsammans med SD, M och KD fått igenom en rad förslag på senare tid, bland annat mer pengar till kommunerna.

Röda linjer

Sabuni vill söka stöd från SD för att kunna ta tag i de stora samhällsproblemen, som att säkra energiförsörjningen med mer kärnkraft, stärka polis och domstolar och förbättra skolan.

I de kritiska motionerna till landsmötet finns förslag på tydligare röda linjer. Till exempel att L ska stänga dörren helt för budgetförhandlingar med SD, att L inte får gå med på sänkt bistånd, att L inte kan acceptera ett volymmål i asylpolitiken eller att L inte får tillåta att SD får ha tjänstemän i regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.