Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Safet Makas fru tog sitt eget liv och dödade parets tre gemensamma små barn .Samma dag skulle familjen vräkas – något Safet inte hade någon aning om. Foto: Bengt Löfgren

Safet Makas misstänktes ha mördat sin familj – nu berättar han för första gången

Uppdaterad
Publicerad
En kvinna och tre barn hittas livlösa i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg, pappan i familjen misstänks ha mördat dem. Men istället ska det visa sig att det är hans fru som tänt eld på deras hem och tagit livet av sig själv och barnen. Nu berättar pappan sin historia för första gången.

Under året som gått har Uppdrag gransknings team följt Safet Makas försök att förstå det ofattbara som hände honom, när han förlorade sin fru och deras tre barn Almir, Kamil och Vanessa.

– Jag kunde inte tro att min fru gjort det här, berättar han.

Safet Makas var på jobbet när han fick ett samtal om att det brann hemma och att polisen och räddningstjänsten var på plats.

– Jag såg direkt att något var på tok, säger han.

Samma dag som hustrun tände eld på lägenheten skulle familjen ha vräkts. Hustrun visste om det men socialtjänsten såg aldrig till att Safet Makas fick veta detta.

Greps efter 10 minuter

När Safet Makas kom fram gjorde vårdpersonalen upplivningsförsök på hans äldsta son på gräset utanför. Pappan fick ingen information om vad som hade hänt och spejade genom fönstren efter sin fru och andra barn.

Tio minuter efter att han anlänt till platsen greps Safet Makas av polisen och kördes iväg. Det var en tolk som talade om för honom att familjen var död och att han var misstänkt.

– Det är en sak om hon ville ta sitt eget liv. Men varför skulle hon döda sina barn? Det är den stora frågan. Hon gjorde allt för sina barn. Allt, säger han till Uppdrag granskning.

Från klockan 12 den 26 september kan du se hela reportaget och ytterligare tre delar på SVT Play – där berättar bland annat räddningstjänsten om vad de mötte när de gick in i lägenheten i Gårdsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer