På Sahlgrenskas akutmottagning tar det längst tid innan man får träffa en läkare. Foto: TT

Sahlgrenskas akut långsammast i landet

Uppdaterad
Publicerad

På Sahlgrenska akutmottagning i Göteborg tar det längst tid i landet innan man blir läkarbedömd. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

På Sahlgrenskas akutmottagning i Göteborg får man i snitt vänta i 4 timmar och 30 minuter. Det är en timme mer än genomsnittstiden i landet.

Dessutom tar det längst tid innan man blir läkarbedömd, 1 timme och 43 minuter, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har alldeles för långa väntetider och alldeles för långa ledtider. Det är inget att sticka under stol med tyvärr, säger Tobias Carlson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU.

Väntetiderna ökar

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag bland annat följt upp väntetiderna på landets akutmottagningar. Mätningen gjordes under perioden juni 2016 – maj 2017. Den visar att väntetiderna ökar.

Mediantiden som en patient får vänta har ökat med 7 minuter sedan den senaste mätningen juli 2015 – juni 2016.

– Ja, de ökar generellt, med ytterst få undantag, men skillnaderna mellan akutmottagningarna är stora, säger Sevim Barbasso Helmers, utredare på Socialstyrelsen.

I snitt får man vänta i 3,5 timmar. På Sahlgrenska universitetssjukhuet i Göteborg får man vänta en timme till, 4,5 timmar. Kortast tid tar det i Gällivare. Där får man vänta i 2 timmar och 10 minuter.

– Hela sjukhuset är väldigt aktiv när det gäller den här frågan. Så vi räknar med att det blir successivt bättre, säger Tobias Carlson.

Ingen enkel lösning

Akutsjukvård är komplext. Det finns inte en enkel lösning, utan SU måste angripa problemet med de långa väntetiderna på många olika sätt hävdar Tobias Carlson. Både på sättet de arbetar inne på akuten och organisationen utanför.

Vad är det som har gjort att ni har sämst väntetider i landet?

– Det är en lång historia. Sahlgrenska är ett högspecialiserat sjukhus vilket gör att det blir extra svårt att passa ihop den elektiva, högspecialiserade planerade vården med det stora akutvårdsuppdraget samtidigt, säger Tobias Carlson.

Tid till läkarbedömning

När det gäller den tid det tar innan man blir läkarbedömd på akutmottagningen så är Sahlgrenska långsammast i landet. Riksgenomsnittet är 1 timma och 1 minut. På Sahlgrenska tar det 1 timma och 43 minuter. Snabbast går det i Köping. Där tar det 29 min.

– Det är ett av de stora problemen vi har inom akutsjukvården i Göteborg. Det är den långa tiden till läkare. Vi jobbar väldigt aktivt med det just nu. Sedan har vi andra delar i flödet som också är problematiska. Väntetiderna på att läggas in är också väldigt långa, säger Tobias Carlson.

Väntetiden har kortats

Sedan Socialstyrelsen gjorde sina mätningar har SU förbättrat sina väntetider. Tiden att träffa läkare har gått ner några minuter. Den totala vistelsetiden har kortats mer.

– Vi ser att det senaste halvåret så är den totala vistelsetiden bättre, ungefär 15 minuter för hela SU och på Sahlgrenska där vi har en förbättring på en halvtimme. Det går åt rätt håll, säger Tobias Carlson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU.

Socialstyrelsens rapport

Akutväntetider (medianvistelsetid), juni 2016 – maj 2017

Längst

1. Södersjukhuset, Stockholm, 4 tim 45 min

2. Universitetssjukhuset, Lund, 4 tim 31 min

3. Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, 4 tim 30 min

Kortast

1. Gällivare sjukhus,Gällivare, 2 tim 10 min

2. Oskarshamns sjukhus,Oskarshamn, 2 tim 14 min

3. Kiruna sjukhus, Kiruna, 2 tim 17 min

Riket 3 tim 30 min

Tid till läkarbedömning på akutmottagning, juni 2016 – maj 2017

Längst

1. Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, 1 tim 43 min

2. Södersjukhuset, Stockholm, 1 tim 37 min

3. Kungälvs sjukhus, Kungälv, 1 tim 31 min

Kortast

1. Köpings lasarett, Köping, 29 minuter

2. Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm, 30 minuter

3. Arvika sjukhus, Arvika, 34 minuter

Riket 61 minuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet