Mona Sahlin. Foto: TT

Sahlin och livvakten får strafföreläggande

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin och hennes livvakt får strafföreläggande för att ha använt falska intyg, uppger Expressen. De ska betala 47.200 kronor respektive 23.200 kronor i böter.

Sahlin ska betala 80 dagsböter á 590 kronor, 47.200 kronor totalt. Livvakten ska betala 23.200 kronor, 80 dagsböter á 290 kronor. Båda ska betala 800 kronor till brottsofferjouren, skriver tidningen.

– De har erkänt bägge två och den utredningen vi har bekräftar deras erkännande. Det finns ingen anledning att tynga domstolen med en process. Så här gör vi för alla individer som erkänner när man har möjlighet att utfärda dagsböter, säger Anders Jakobsson, överåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Slipper villkorlig dom

De slipper därmed villkorlig dom i affären, trots att Sahlin varit misstänkt för osant intygande i tre fall under sin tid som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. 

Hon lämnade uppdraget i maj när det stod klart att särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning mot henne och livvakten.

– Min uppfattning är att det här inte är på fängelsenivå och böterna är ganska högt satta. Det finns inte skäl för villkorlig dom, säger Anders Jakobsson.

Livvakten får behålla jobbet

I går meddelade Polisens personalansvarsnämnd att Sahlins före detta livvakt inte kommer att mista sin tjänst inom polismyndigheten.

Livvakten ska enligt misstankarna ha fått ett falskt löneintyg från Mona Sahlin, som han använt för att kunna köpa en lyxlägenhet i Saltsjöbaden. Han har erkänt brukande av osann urkund.

Efter avslöjandena har Mona Sahlin lämnat alla sina offentliga uppdrag. Senast var det som styrelseordförande för Anna Lindhs minnesfond.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet