Foto: TT

Sahlin: Vi behöver en hjälplinje mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin vill som samordnare mot våldsbejakande extremism införa en hjälptelefon för att bekämpa radikalisering.

För att förhindra rekrytering av unga till våldsbejakande, extrema organisationer föreslår nu Mona Sahlin ett speciellt nödtelefonnummer, för både de unga själva och anhöriga.

Sahlin, som har ett regeringsuppdrag som nationell samordnare mot extremismen, menar att myndigheterna i dag fokuserar för mycket på de som redan valt att resa till Irak och Syrien – och att man glömmer det förebyggande arbetet mot själva rekryteringen.

– Vi borde i stället ha mer fokus på dels de som rekryterar men framför allt de som riskerar att bli offer för extremisterna, säger Mona Sahlin till norska NRK.

Ska vara som 112

I Sverige finns i dag ett antal nummer man kan ringa, till kommuner, polis och organisationer. Bland annat har Fryshuset en hjälptelefon för jihadister.

Mona Sahlin vill att den nationellt organiserade hjälplinjen ska vara cementerad i folks medvetanden och lättillgänglig för alla.

– Alla vet att man ska ringa 112 om man ska till polisen i Sverige. Jag vill ha en lika stark linje som alla kan numret till som man kan ringa till om man behöver hjälp att med hoppa av eller hjälp att stötta sin son eller dotter så att de inte åker.

Nu ska förslaget utredas, och Sahlin ska kalla samman olika experter för att få till stånd denna hjälplinje. Men Mona Sahlin trycker på att det är viktigt att få igenom stödet så fort det bara går.

– Det är bråttom att hjälpa de som riskerar att hamna i Irak eller Syrien och behöver hjälp att hoppa av nu, säger hon till NRK.

Mona Sahlin är med i Agenda i kväll och pratar om hur krigsresorna till IS-härjade länder ska stoppas. Läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet