Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det pekar mot Ryssland” – hör it-säkerhetsexperten om attacken mot trygghetslarm Foto: SVT/TT

Säkerhetsexperter: Ryssland kan ligga bakom attacken mot äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen drabbades 150 kommuner när trygghetslarmen hos kommunernas äldreomsorg inaktiverades. Nu misstänker it-experter att det kan vara en rysk aktion.

– Tydligen kan man sitta någonstans och angripa våra viktiga funktioner i samhället och det skapar oro. Det är något som åtminstone Ryssland har ett intresse att uppnå, säger säkerhetsexperten Marcus Murray.

Säkerhetsexperten och tidigare datorhackaren André Catry tror att ryska aktörer ligger bakom angreppet mot äldreomsorgen.

– Med största sannolikhet var det ryssen. Om det inte var en ransomwareattack, så får man ställa sig frågan ”vem tjänar på att skapa kaos i Sverige?” och då blir svaret en statsaktör, säger han.

Catry tror att syftet är att se till att medborgarna tappar förtroende för samhället.

– De slår mot de sårbarheter de råkar hitta, och nu råkar det vara trygghetslarmen, säger André Catry

Vill skapa oro

Även it-säkerhetsexperten Marcus Murray tror att Ryssland är ansvariga för attacken och delar bilden om att det är ett försök att skaka det svenska samhället.

– Det skapar mediakraft och kan då få ett förstärkt budskap till medborgarna, att vi som svenskar ska känna oss otrygga, säger Marcus Murray som arbetar med it-säkerhet på företaget Truesec.

Marcus Murray är van att utreda attacker mot kommuner och offentlig verksamhet och berättar att det finns en ökad trend att ge sig på viktiga samhällsfunktioner.

– Jag tycker att det är väldigt tragiskt att man ger sig på de svaga i vårt samhälle så jag reagerade väldigt starkt på det.

Behöver höja kraven

För att förebygga it-attacker, tror han, att kommuner måste ställa högre krav på sina leverantörer när det gäller it-säkerheten.

– Kommuner och offentlig verksamhet har det men har deras leverantör av trygghetslarm samma krav till exempel? Det viktigaste är att säkertställa att de har ett grundskydd som är acceptabelt och nästa steg är att vi har ett samhälle som har åtgärder och behöver stöttas för man ska ju också komma ihåg att de är ju också ett brottsoffer.

Hör it-säkerhetsexperten Marcus Murray om attacken mot trygghetslarmen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.