Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är jätterädd – jag bor här ute i ödemarken” – hör Britt-Mari Hägglöv vars trygghetslarm inte fungerar. Foto: SVT/Linnea Vennström

Britt-Mari Hägglöv, 70, är helt beroende av trygghetslarmet: ”Känner mig utlämnad”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit problem med trygghetslarmen i flera kommuner under torsdagen. Britt-Mari Hägglöv, 70 år, som bor ensam i ett hus i byn Träskliden utanför Umeå drabbas hårt av detta.

– Skulle jag ramla i eftermiddag vem skulle hitta mig?, säger Britt-Mari Hägglöv.

Under onsdagskvällen fick Britt-Mari Hägglöv veta att hennes trygghetslarm inte fungerade. Hon har drabbats av ryggskott vid flera tillfällen, vilket gjort att hon inte kunnat röra sig.

Hon är därför helt beroende av att kunna larma om något skulle hända henne. Hemtjänsten har ringt flertalet gånger under torsdagen för att säkerställa att hon mår bra. Men det är inte tillräckligt, menar hon.

De otrygga trygghetslarmen

– Jag blir väldigt orolig och väldigt rädd för jag är faktiskt helt utlämnad. Jag är så beroende av denna trygghet.

Umeå kommun har aktiverat en krisgrupp för att hantera problemen.

– Vi ringer alla berörda brukare och gör fler hembesök. Vi kollar också om vi kan bemanna upp, säger Magnus Börlin, verksamhetschef, för den kommunala hemtjänsten.

Strax innan halv 6 på eftermiddagen meddelade Umeå kommun att trygghetslarmen nu fungerar igen.

– Vi är så glada över att larmen nu fungerar igen och att inga brukare har kommit till skada på grund av problemen med larmen, säger Magnus Börlin, verksamhetschef, Din kommunala hemtjänst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett problem som är allvarligt” – hör Magnus Börlin, verksamhetschef, för den kommunala hemtjänsten, om problemet med larmen. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet