Arkivbild på trygghetslarm. Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter larmhaveriet – personuppgifter i fel händer

Uppdaterad
Publicerad

100 000 personer i 150 svenska kommuner stod utan trygghetslarm efter att tjänsten havererat i förra veckan. Företaget bakom tjänsten hittade orsaken till driftstörningen – men vill inte berätta vad det är.

Nu visar det sig att personuppgifter kan ha kommit i fel händer efter en cyberattack. Kommuner har kontaktats av företaget Careium, som tillhandahåller larmtjänsten, där de informerats om att det inträffat en ”incident enligt NIS-lagen (Nätverk- och informationssäkerhetslagen).

Anmält till IMY

Åtvidaberg och Söderköping är två drabbade kommuner i Östergötland. Båda kommunerna uppger att de anmält det inträffade till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

De otrygga trygghetslarmen

– Vi är skyldig att anmäla till IMY inom 72 timmar. Vi vet inte omfattning eller på vilket sätt personuppgifter kan ha läckt, säger Anna Doll på socialförvaltningen i Söderköping.

Söderköpings kommun säger att de ska informera drabbade under tisdagen.

Följa utredningen

På Gotland drabbades 1600 personer när trygghetslarmen slutade fungnera. Regionen ser allvarligt på händelsen.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och kommer att följa företagets utredning noga, säger tillförordnade socialdirektören Therése Thomsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det pekar mot Ryssland” – hör it-säkerhetsexperten om attacken mot trygghetslarm Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet