Eva Serner, vars dotter skulle åkt med på Judiska församlingens traditionella sportlovsresa. Foto: SVT

Säkerhetsoro stoppar judiskt kollo

Publicerad

Efter att oroliga föräldrar valt att avanmäla sina barn ställs nu Judiska församlingen i Stockholm in sin traditionella sportlovsresa. Oron bland vissa familjer är stor för att polisen inte kommer kunna garantera barnens säkerhet efter den senaste tidens attacker mot judar.

– Det är väldigt sorgligt att det ställs in. Det är ett sportlovsverksamhet som de judiska barnen sett fram emot jättelänge. Det är en stor sorg att man inte kan köra igång en sådan här verksamhet, att allt måste läggas ner på grund utav terrorhot i världen mot den judiska gruppen, säger Eva Serner, vars dotter skulle åkt med på resan.

Den nioåriga dottern grät när hon fick veta att hon på sin sportlov som drar igång nästa vecka inte får åka i väg på det årliga sportlovskollot som samlar judiska barn mellan 8-15 år från hela landet.

Stor oro bland föräldrar

Oron bland föräldrar är stor att barnens säkerhet inte skulle ha kunnat garanteras av polisen och när flera föräldrar valde att avanmäla sig ställde Judiska församlingen in hela aktiviteten.

– Vi fick information om att polisen och Säkerhetspolisen inte kan garantera det skyddet man behöver för att genomföra en sådan här aktivitet. Det är bedrövligt att det är så i Sverige 2015. Det är väldigt, väldigt sorgligt, säger Eva Serner.

Kolloaktiviteten har arrangerats av församlingen i över 100 år och Eva Serner har själv varit kolloledare. Hon är nu orolig för hur framtiden ser ut för Sveriges judar.

– Är det här det Sverige som vi vill leva i där våra barn inte kan åka på sina verksamheter, eller åka på resor ihop som judisk grupp? Det är svårt att fokusera på någonting annat när den här hotbilden finns och när man känner sig mer utsatt än vad man tidigare någonsin gjort. Jag tror inte vi har känt oss så utsatta som vi gör just nu, säger Eva Serner.

Polisen: Handlar inte om resurser

Efter terrorattackerna i Paris och Köpenhamn har säkerheten kring synagogor och judiska skolor höjts. Enligt Lena Posner-Körösi, ordförande vid den judiska församlingen i Stockholm, har hotbildsbedömningar mot kollot gjorts tillsammans med Säkerhetspolisen. Men vad i dessa samtal som lett fram till beslutet att ställa in resan vill hon inte säga.

– Jag vill inte gå in på vad som framkommit i samtalen med Säkerhetspolisen. Det är inte något vi går ut med i media. Men jag kan säga att flera föräldrar valt att inte skicka iväg sina barn på sportlovskollot.

Polisen presstalesman i Stockholm, Lars Byström, säger att det är beklagligt att sportlovskollot ställs in. Han säger att han inte känner till detaljerna i ärendet, men betonar att det inte handlar om resurser.

– Resurser finns alltid om det görs en bedömning att polis behövs på plats. Det är tråkigt om man av någon anledning tror att vi inte tar oron på största allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer