Säpo: Hotet från främmade makt har breddats och förändras i snabb takt Foto: Henrik Montgomery/TT

Säpo: Förhöjd hotbild består

Uppdaterad
Publicerad

Hotet från främmade makt och våldsbejakande extremism har breddats och förändras i snabb takt. Det framgår av lägesbilden i Säkerhetspolisens årsbok 2021.

Säkerhetspolisen ger en nulägesbild av hoten mot Sverige och konstaterar att den förhöjda hotbild från främmande makt som funnits i flera år, består.

– Sverige är under tryck. Säkerhetspolisens ser hur andra länder agerar allt mer aggressivt och försöker skaffa sig fördelar för att stärka sin ställning, säger Säpos chef Charlotte von Essen.

Samtidigt finns både ett attentatshot och hot mot vår demokrati från våldsbejakande extremister, även cyberangrepp pågår ständigt mot svenska verksamheter och är ett allvarligt hot, uppger Säpo. 

– Allt fler unga attraheras av framför allt den nätbaserade högerextremismen, säger Charlotte von Essen.

Kriget i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina har allvarligt försämrat det säkerhetspolitiska läget i Europa.

– I det allvarliga säkerhetspolitiska läge vi befinner oss ökar behovet av information hos främmande makt och därmed behovet av underrättelseinhämtning.

Säpo skriver också i årsboken att de ökar arbetet mot spionage.

– Säkerhetspolisen har därför intensifierat arbetet för att minska handlingsutrymmet för främmande makt, säger Charlotte von Essen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.