Foto: Robert Gabrielsson

Saklig rapportering om kärnkraft – SVT utgår ifrån Vattenfalls uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Felaktiga uppgifter sprids om SVT:s nyhet om dyrare kärnkraft. Läs SVT:s redaktör för ekonomi och klimat Johan Såthe och reporter Johan Zachrisson kommentar här nedan.

Sveriges framtida energiförsörjning och hur stor andel av vår el som ska komma från ny kärnkraft är en fråga som väcker starka känslor. Kärnkraften anses avgörande för både näringslivet, som behöver stora mängder el för att kunna tillverka batterier och grönt stål, och för alla svenskar som har fått se sina elräkningar stiga kraftigt.

Regeringens och Tidöpartiernas löfte till väljarna är att skapa förutsättningar för att nya kärnkraftsreaktorer som kunna byggas. Sedan valvinsten har man också arbetat aktivt med detta. Det är enligt regeringen ett sätt att säkra den framtida elförsörjningen, skynda på elektrifieringen och även en avgörande pusselbit i den nya klimatpolitiken.

Nyhetsbloggen

Allt detta gör att det för SVT Nyheter är centralt att bevaka hur det går med den aviserande utbyggnaden av ny kärnkraft.

SVT hade i tisdags en uppmärksammad nyhet om att ny svensk kärnkraft riskerar att bli nästan dubbelt så dyr som tidigare officiella beräkningar från Energimyndigheten. De nya uppgifterna om priset kom från intervjuer med Vattenfall. En betydligt större kostnad för ny kärnkraft reser naturliga följdfrågor om vem som ska betala för utbyggnaden. Hur stor del ska staten ta och hur stor andel ska komma från externa finansiärer? Därmed har frågan ett stort allmänintresse.

Det har i sociala medier förekommit uppgifter om att SVT:s avslöjande om den dyrare kärnkraften skulle vara felaktigt. Det stämmer inte, saklighet och opartiskhet är grunden för all vår rapportering. Vattenfall har aldrig ifrågasatt siffrorna. Men efter publiceringen av nyheten bad Vattenfall om ett förtydligande om att det nya dyrare priset främst gäller en första storskalig reaktor, där man inte får ner priset med de skalfördelar man skulle få med en beställning av flera reaktorer, och där man inte har en riskdelning med staten. Efter uppdateringen under tisdagen var Vattenfall nöjda med våra korrigeringar.

Att det på sociala medier cirkulerar uppgifter om SVT:s nyhet inte var korrekt eller att vi inte skulle rätta felaktiga uppgifter stämmer alltså inte. Däremot är det en tydlig illustration av hur polariserande kärnkraftsdebatten är i den svenska offentligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet