Foto: Skärmdump biljettnu.se

7.000 kr för ESC-biljett – som inte existerar

Publicerad

Biljett Nu säljer Eurovisionbiljetter – trots att de inte släppts än. –Jag vill uppmana alla våra kunder att inte köpa några biljetter som finns ute innan vi släpper dem officiellt, säger Linda Leeman på Malmö Arena.

De senaste dagarna har kritiken mot företaget Biljett Nu varit svidande efter att de sålt biljetter till Bruce Springsteens konsert och sen inte kunnat leverera dem. Företagets VD är begärd häktad, skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden, för grovt bedrägeri, alternativt försök till grovt bedrägeri.

Men företaget arbetar vidare och redan nu finns biljetter till Eurovision finalen som ska hållas i Malmö arena i maj nästa år. Problemet är bara att biljetterna inte släppts än.

På Biljett Nu:s hemsida står det att biljetterna kommer kosta mellan 5.000 och 7.000 kronor styck och att man då är garanterad plats till evenemanget, något Malmö arena är kritisk mot.

–Vi tycker det är dåligt eftersom man som kund kan tro att det är riktiga biljetter vilket det inte är eftersom inga biljetter har släppts, säger Linda Leeman, projektledare på Malmö Arena och fortsätter.

–Jag vill uppmana alla våra kunder att inte köpa några biljetter som finns ute innan vi släpper dem officiellt.

Fått kritik tidigare

Misslyckandet kring helgens Bruce Springsteenkonsert är inte första gången Biljett Nu kritiserats för sina biljettleveranser. När rykten kom om att popbandet Stone Roses skulle återförenas började företaget sälja biljetter till konserten. När det visades sig att det bara var ett rykte fick de betala tillbaka pengarna till de som köpt biljetter.

På nätet finns flera sajter där det går att betygsätta olika företag och på både trustpilot.se och rejta.se får Biljett Nu bottenbetyg av användarna. Kommentarerna påminner om varandra och kritiken gäller ofta att biljetter inte levererats och om de har det så har de levererats i sista stund.

Arrangör vill ha lagändring

I Sverige finns det inga regler mot andrahands försäljning av evenemangsbiljetter men arrangören Live Nation säger till SVT att de vill få till en lagändring.

-Det är inget nytt problem, vi har legat på regeringen länge om en lag som ska göra att det inte ska gå att ta ut mer än utgångspriset för biljetter, säger Kristofer Åkesson, presschef på Live Nation.

På Malmö Arena funderar man på egna lösningar mot andrahandsförsäljning av biljetter.

–Jag har hört att de i Baku (som arrangerade Eurovision finalen tidigare i år) släppte biljetterna två månader innan evenemanget. Vi vet inte hur vi ska göra men det finns olika sätt att arbeta mot sådana här problem, säger Linda Leeman.

Det är ännu inte klart när biljetter till Eurovision Song Contest kommer släppas men information ska komma i slutet på augusti. SVT har utan framgång försökt nå Biljett Nu för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biljett Nu

Mer i ämnet